El är framtidens drivmedel

Att köra på el är hållbart, ekonomiskt och roligt. Och i takt med att batterierna blir större och kapaciteten i laddarna ökar, kommer elbilen längre och längre på en laddning. Idag har flera elbilar en räckvidd på runt 40 mil. Vi på E.ON satsar på framtidens drivmedel, genom att sätta upp ännu fler snabbladdare, där du laddar din elbil med el från sol, vind och vatten.

Det finns många myter om elbilar. En är att elbilars maximala körsträcka inte räcker. Men stämmer det verkligen? Se filmen och få reda på om myterna är sanna eller inte.

Ladda din elbil hemma

Vi vill att det ska vara enkelt att ladda hemma med laddbox.

Har du laddkonto?

Fördelar med elbil och att köra på el

El- och hybridbilar har flera fördelar, jämfört med fossildrivna bilar.

1. Det är mer hållbart

Den största miljövinsten med en elbil, jämfört med en som drivs av bensin, är att den släpper ut så mycket mindre koldioxid medan du kör den. Men även sett till hela livslängden är elbilen mer hållbar. Och laddar du med förnybar el, blir utsläppen ännu lägre totalt och noll när du kör.

2. Det är billigare att köra

Det är mycket billigare att köra på el än bensin eller diesel. En elbil innebär också lägre skatt. Dessutom blir servicen både billigare och enklare, eftersom elbilen har färre rörliga delar. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än fossilbilar, men man räknar med att priserna kommer att sjunka.

3. Det är roligt att köra

Eftersom elbilen varken har en växellåda eller motor som behöver varvas upp, accelererar den snabbt. Dessutom gör många biltillverkare som Tesla och erbjuder sportiga modeller. Kör du på el, visar du dessutom att du är i framkant och bidrar till utvecklingen av framtidens drivmedel.

4. Elbilar låter mindre

En bil som går på el låter generellt mycket mindre än en vanlig bensinbil, och bidrar på så sätt till en hållbar och tyst stadsmiljö. Det finns även vissa elbilar som kan aktivera ett extra ljud vid låga hastigheter för att uppmärksamma gång- och cykeltrafikanter. Det är både tryggt och smart!

5. Ett enklare elbilsliv

Att äga en elbil är enklare än vad många tror. Om du dessutom har en laddbox hemma slipper du att åka till macken och du vaknar till en nyladdad bil varje morgon.

Så mycket sparar du med en elbil

Genom att köra på el istället för bensin eller diesel, sparar du i snitt runt 6-7 kronor per mil. Jämförelsen är baserad på aktuellt genomsnittligt bensin-, diesel- och elpris, samt bränsleförbrukningen per mil för ett antal fossil- och eldrivna bilar. Siffrorna är hämtade från Emobility

elbil ikoner elkontakt blixt mynthög

El

3,50–4,50 kr per mil

elbil ikoner bensinpump mynthögar

Bensin eller diesel

7–15 kr per mil

Elbilsguiden

Här är några tips som gör livet med elbil ännu enklare.

Kvinna laddar en röd elbil

Innan du köper din elbil

Fundera på vilka behov du har, innan du bestämmer dig för vilken elbil du ska skaffa. Hur långt och ofta kör du? Kan du ladda hemma eller på jobbet? Behöver du ladda längs vägen? Det finns många modeller att välja på, både laddhybrider och rena elbilar, med olika räckvidd.

elbil person laddar elbil

Så laddar du din elbil

Många laddar sin elbil hemma i garaget medan de sover. Har du inte möjlighet att göra det, finns det massor av laddstationer längs vägen. Passa på att ladda på jobbet eller medan du handlar. Med en snabbladdare tar det 20 minuter att ladda el som räcker för 10 mil.

kille kor elbil spegel

Köra elbil

En elbil accelererar snabbt och kan vara väldigt kraftfull. Dessutom är det mycket enklare att lyssna på musik eller prata med dina medpassagerare, eftersom bilen är tyst. Men tänk på att det också innebär att medtrafikanter inte hör dig komma körande lika tydligt.

Vett och etikett

Kan man parkera bilen vid en laddstation och vara borta i tre dagar? Och får man ställa bilen var som helst för att ladda? Här är en enkel guide över vad du bör tänka på som elbilsägare.

Frågor och svar

Se Matgeeks Q&A om elbilar

Beställ ett laddkort

Med vårt laddkort blir det både enklare och billigare att ladda.

  • Hur långt kan jag köra på en laddning?
    Det varierar från modell till modell. Hur kallt det är ute och hur snabbt du kör spelar också roll. Idag kan du komma runt 40 mil på en laddning men storleken på batterierna och laddningskapaciteten i laddarna ökar hela tiden. Med tanke på att de flesta resor med bil är korta, kommer du sällan behöva ladda för så långa sträckor.
  • Hur många laddstationer finns det?
    Både antalet elbilar och stödet för att bygga en laddinfrastruktur ökar i Sverige. I takt med det blir också laddstolparna fler. I Sverige finns det redan flera tusen. Vi på E.ON sätter upp snabbladdare längs E4, E18 och E6, så att det går att ladda var sjunde mil. De finns bland annat på vår samarbetspartner OKQ8:s bensinmackar och alltid vid en lättillgänglig, naturlig knutpunkt, så att du kan gå på toaletten eller ta en kaffe medan du laddar din elbil.
  • Hur lång tid tar det att ladda?
    Oftast laddar du hemma när du ändå inte använder elbilen. Med en laddbox hemma tar det från tre timmar och uppåt att ladda färdigt. Men laddningstiden varierar beroende på var du laddar och bilens kapacitet. Behöver du ladda längs vägen med en snabbladdare tar det 20–30 minuter att ladda för 10 mils körning.

Fler frågor och svar

Få svar på de vanligaste frågorna om elbilar.

Har du en fråga?

Saknar du en fråga under frågor och svar? Då kan du ställa den här.

Har du frågor kring hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter? Läs vår integritetspolicy.