Lastbalansering låter som ett spännande ord, men vad är det egentligen? Enkelt uttryckt är det en teknik som förhindrar att dina huvudsäkringar går när du laddar din elbil med en laddbox, eftersom laddningen kräver en hel del ström. Alla våra laddboxar har lastbalansering, så att du ska kunna ladda på maxeffekt utan att behöva oroa dig för att säkringen går.

E.ON laddbox Smart - en laddbox med lastbalansering

Laddbox med lastbalansering

Från 9 995 kr

19 990 kr

Pris inkl. installation och 50% grönt rotavdrag

  • Ladda upp till 5 ggr snabbare
  • Installation ingår
  • Trådad lastbalansering ingår

Hur fungerar lastbalansering? 

Med automatisk lastbalansering – som även kallas dynamisk lastbalansering – överbelastas inte hemmets elnät och huvudsäkringar. En extra energimätare installeras mot din elcentral och laddbox. Den håller koll på husets totala elförbrukning och anpassar kontinuerligt mängden el som kan användas till att ladda elbilen. Lastbalanseringen prioriterar alltid husets elanvändning först och skickar effekten som blir över till laddboxen och elbilen. Du kan alltså ladda med maxeffekt utan att bekymra dig för att säkringarna ska gå. 

Varför ska jag ha lastbalansering?

Vi rekommenderar alltid att ha säkringar på 20 A eller 25 A vid installation av laddbox. Då framtidssäkrar vi installationen med 3-fas, som kan ladda upp till 11 kW. Bilen styr även själv laddningen genom att den inte påbörjas förrän det finns minst 6–8 A ledigt att använda. Om huset har en huvudsäkring på 16 A finns risken att tillgången på el inte är tillräckligt hög för att laddningen av bilen ska starta.

Behöver jag säkra upp? 

Alla hus belastas olika, men under vissa perioder är förbrukningen vanligtvis högre – på vintern, till exempel. Då är också risken att säkringar går högre. Men även att använda ugnen eller en vattenkokare samtidigt som bilen laddas kan göra att säkringarna går. Med lastbalansering installerad slipper du tänka på det, eftersom elbelastningen regleras automatiskt med den extra energimätaren.

Så går laddboxinstallationen till 

Se hur installationen går till, från beställning till att du kan börja ladda elbilen hemma.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Erbjudanden direkt i din inkorg

Få erbjudanden på laddboxar med lastbalansering och andra smarta energilösningar till ditt hem. I vårt nyhetsbrev och lär dig allt om hur du energieffektiveserar ditt hem och sparar pengar.

Har du frågor kring hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter. Läs vår integritetspolicy.