Lastbalansering låter som ett spännande ord, men vad är det egentligen? Enkelt uttryckt är det en teknik som förhindrar att dina huvudsäkringar går när du laddar din elbil med en laddbox, eftersom laddningen kräver en hel del ström/effekt. 

Hur fungerar lastbalansering? 

Med automatisk lastbalansering – som även kallas dynamisk lastbalansering – överbelastas inte hemmets elnät och huvudsäkringar. En extra energimätare installeras mot din elcentral och laddbox. Den håller koll på husets totala elförbrukning och anpassar kontinuerligt mängden el som kan användas till att ladda elbilen. Lastbalanseringen prioriterar alltid husets elanvändning först och skickar effekten som blir över till laddboxen och elbilen. Du kan alltså ladda med maxeffekt utan att bekymra dig för att säkringarna ska gå. 

Varför ska jag ha lastbalansering?

Vi rekommenderar alltid att ha säkringar på 20 A eller 25 A vid installation av laddbox. Då framtidssäkrar vi installationen med 3-fas, som kan ladda upp till 11 kW. Bilen styr även själv laddningen genom att den inte påbörjas förrän det finns minst 6–8 A ledigt att använda. Om huset har en huvudsäkring på 16 A finns risken att tillgången på el inte är tillräckligt hög för att laddningen av bilen ska starta.

Behöver jag säkra upp? 

Alla hus belastas olika, men under vissa perioder är förbrukningen vanligtvis högre – på vintern, till exempel. Då är också risken att säkringar går högre. Men även att använda ugnen eller en vattenkokare samtidigt som bilen laddas kan göra att säkringarna går. Med lastbalansering installerad slipper du tänka på det, eftersom elbelastningen regleras automatiskt med den extra energimätaren.

Lastbalansering light med E.ON Drive-appen

Med E.ON Drive-appen kan du själv ställa in maxeffekten för att inte riskera att säkringarna går. Men till skillnad från riktig lastbalansering sköts det inte automatiskt eller dynamiskt – bilen laddas bara med den inställda maxeffekten även om det finns mer el tillgänglig. 

elbil står i garage och laddas vid villa med solceller

Se alla våra laddboxar 

Ladda snabbt, enkelt och säkert hemma. Hitta den perfekta laddboxen för din elbil här.

Laddbox laddar elbil

Så går laddboxinstallationen till 

Se hur installationen går till, från beställning till att du kan börja ladda elbilen hemma.

Laddbox med lastbalansering

Skaffa laddbox med lastbalansering

Ladda din elbil utan att oroa dig för att husets säkringar går med vår laddbox från Garo.