Så här ser elmarknaden ut just nu
Uppdaterades den 27 januari 2023
Priserna på elmarknaden i Europa och i Norden fortsätter att dagligen svänga kraftigt runt en historiskt sett hög nivå. Prisutvecklingen i Sverige beror på lokala och globala förutsättningar för elproduktion och elkonsumtion, och är tätt sammankopplad med våra grannländer.
I Norden påverkas elspotpriserna främst av väderfaktorer så som exempelvis nederbörd, temperatur och lokala vindförhållanden. Men de nordiska elspotpriserna påverkas också av överföring till andra länder utanför Norden. Tillgången på vatten till nordiska vattenkraftverk är på låga nivåer efter ett torrt 2022 och nivåerna i vattenmagasinen är därför mycket långt under det normala. Höstens rika nederbörd återställde dock mycket av underskottet vilket förbättrade förutsättningarna inför den här vintern. Samtidigt har en så här långt torr vinter inte gjort att förutsättningarna framåt blivit bättre. Prognoser för nästkommande tvåveckorsperiod visar däremot på en viss återhämtning i de nordiska vattenmagasinen.
I och med våra elnätsförbindelser med övriga Europa påverkas vi även av vad som händer i andra länder och hur förhållandena ser ut där. Tillgången på gas och kol, som tidigare kom från Ryssland, och tillgångarna i övriga världen samt priset på utsläppsrätter är alla viktiga parametrar för elproduktionen på kontinenten.
Mer marknadsinformation
Har du behov av djupare och mer frekventa analyser av energimarknaden? I E.ON Navigator, under Marknad i menyn, hittar du både dagliga och veckovisa rapporter från våra marknadsexperter. Verktyget är kostnadsfritt för företagskunder.
Prognos över framtida och aktuella elpriser
Uppdaterades den 27 januari 2023
Energisituationen i Europa är fortsatt mycket ansträngd. Gasflödena från Ryssland är en bråkdel av vad de historisk har varit. Detta orsakade kraftiga ökningar av elpriser i Norden och övriga Europa. Den hittills milda vintern har däremot inneburit att uttagssäsongen av gas varit mild, vilket samtidigt ger bättre förutsättningar för 2023 än tidigare analyser visat.
Förväntningarna för elpriser i 2023 är därför idag lägre än för hur 2022 realiserades, och den milda vintern hittills är att tacka för det. Detta kan återspeglas i spotpriserna i Europa som är nästan en tredjedel av det vi såg i december. Men spotprisminskningarna beror också på att hushåll och företag har minskat sin konsumtion, vilket har haft en kraftig prispåverkan nedåt. Fortsätter denna konsumtion vara lägre än normalt kommer priset hållas på artificiellt lägre nivåer än vad det kunnat bli om konsumtionen varit som vanligt.
Givet nuvarande situation, är vår bedömning att elpriset i Sverige kommer fortsätta variera kraftigt från dag till annan med extrema svängningar, men elpriset kommer i inledningen av 2023 att vara mycket lägre än vad vi såg i höst, dock fortsatt högre än vad vi är vana vid i Norden.
Är du privatkund? Här kan du läsa mer om elmarknaden.
Om du är företagskund och har en personlig säljare på E.ON är du välkommen att kontakta denne direkt för en individuell rekommendation.

Spara energi och sänk era kostnader
Den billigaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukats. Vi har samlat mängder av effektiva energispartips för olika branscher och verksamheter. Se vad ni kan göra för att minska förbrukningen.

Enkelt och flexibelt
Vi vill att du ska känna dig trygg i ditt energival, så att du kan lägga din värdefulla tid i din verksamhet istället. Du är alltid välkommen att höra av dig om det är något du undrar över och här på eon.se kan du läsa mer om våra prismodeller och avtal.