Så här ser elmarknaden ut just nu

Uppdaterades den 9 maj 2022

Elpriset påverkas av en mängd faktorer. Just nu är det geopolitiska läget i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina den enskilt största drivaren.

Priserna på el och gas har stigit kraftigt sedan upptrappningen i samband med krigsutbrottet i Ukraina. Den pågående militära konflikten har medfört en osäkerhet kring energitillgången till Europa, då stor andel av energitillförseln (kol, gas och olja) kommer från Ryssland. 

EU:s sanktioner mot Ryssland har hittills undvikit att hindra gasleveranser från Ryssland, men förbud har införts mot kolleveranser och förbud mot oljeleveranser bereds just nu.

I och med att energisystemet är sammankopplat påverkas även Norden av det högre energipriset i Europa. Detta trots att Nordens energisystem inte använder sig av betydande mängder naturgas.

Prisläget i Norden är därav kraftigt förhöjt med stora osäkerheter och stora svängningar från dag till dag. Det höga prisläget förväntas fortsätta en tid framöver, och framför allt så länge situationen i Europa är fortsatt ansträngd.

Läs mer om hur invasionen av Ukraina påverkar energimarknaden

   

Tjänsten är inte tillgänglig för tillfället. Vänligen försök igen om en stund.

Tack för att du loggat in på Mitt E.ON. På de här sidorna kan E.ON-kunder se sina fakturor, hålla koll på sin förbrukning, följa sina anslutningsärenden samt ta del av andra tjänster.

Såvitt vi kan se är du inte kund hos oss. Men vill du teckna elavtal med oss blir vi självklart glada!

E.ON kanske redan levererar elen till ditt hem? Här är några möjliga orsaker till att det ser ut som att du inte är E.ON-kund:

  1. Det är någon annan i ditt hushåll som står för era E.ON-avtal
  2. Du har precis blivit kund hos oss, och våra system har inte hunnit registrera dig än
  3. Du är företagskund med organisationsnummer som har loggat in med BankID. Är du företagskund med organisationsnummer ber vi dig att logga in med användarnamn och lösenord.
  4. Du är företagskund med fler än 4 anläggningar. Har du fler än 4 anläggningar ber vi dig att logga in på E.ON Navigator.

Tjänsten är inte tillgänglig i detta läge.

   

Prognos över framtida och aktuella elpriser

Uppdaterades den 9 maj 2022

Den osäkra situationen i Europa gör det omöjligt att förutspå hur energipriserna kommer att se ut på längre sikt. Vi bör dock vara inställda på fortsatt kraftiga svängningar och ett förhöjt medelpris under en tid framöver, med enstaka höga pristoppar.

Även om vindkraftsproduktionen vanligtvis minskar under sommaren är förhoppningen att den stora mängd solkraft som finns i Tyskland ska kunna minska behovet av fossila bränslen under våren och sommaren. Nordisk vattenkraft fungerar även som en dämpande faktor, men det förutsätter att det finns tillräckligt med vatten i vattenmagasinen.

En positiv faktor just nu är att varmare och ljusare tider är här, vilket bland annat för med sig minskad elförbrukning i hela Europa.

Våren har dock varit väldigt torr, med mycket låga mängder nederbörd, vilket har reducerat de nordiska hydroreserverna. Utöver detta, i samband med den årliga revisionsperioden av den nordiska kärnkraften (som vi är inne i), kommer vi att ha en period framöver med extra kraftiga svängningar i Norden.

   

Är du privatkund? Här kan du läsa mer om elmarknaden.

Om du är företagskund och har en personlig säljare på E.ON är du välkommen att kontakta denne direkt för en individuell rekommendation.

Kostnadsfri energirådgivning

Den billigaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukats. Våra kunniga företagsrådgivare hjälper gärna till att se över företagets energianvändning, ge råd kring energibesparingar och hitta de bästa lösningarna för just din verksamhet. Boka in ett personligt rådgivningssamtal redan idag!

Enkelt och flexibelt

Vi vill att du ska känna dig trygg i ditt energival, så att du kan lägga din värdefulla tid i din verksamhet istället. Du är alltid välkommen att höra av dig om det är något du undrar över och här på eon.se kan du läsa mer om våra prismodeller och avtal.