Regionala elnät kan jämföras med länsvägar som transporterar el från stamnätet till de lokala distributionsnäten. Eftersom elen inte ska överföras lika långt som i stamnäten är spänningen i regionnäten lägre, mellan 30 och 130 kilovolt.
Planerar ni för en ny anslutning till eller en ändring av en befintlig anslutning i E.ONs regionnät? Här kan du läsa mer om hur vår anslutningsprocess fungerar och få mer information om uppskattade tider, kostnader och vad som krävs av er.
Anslutning till regionnätet
Det här är en översikt över processen för nya och ändrade anslutningar till våra regionnät. De angivna tiderna är generella och skiljer sig från projekt till projekt, beroende på anslutningens komplexitet. Du kan läsa mer om varje steg längre ner på sidan.

Du reserverar anslutningens kapacitet genom att teckna anslutningsavtal
För att du ska kunna ansluta behöver du reservera kapacitet i elnätet. Kapaciteten delas upp i tre delar: den som redan finns tillgänglig i vårt elnät, den som läggs till i vårt elnät genom din anslutning och den som behövs i överliggande nät.
Tillkommande kapacitet reserveras: När du tecknar avtal om förstudie reserveras den kapacitet i de delar som ska byggas för att möjliggöra aktuell anslutning.
Befintlig kapacitet reserveras: När du tecknar avtal om projektering reserveras den kapacitet som redan finns tillgänglig i vårt nät.
Kapacitet reserveras i alla delar av nätet: När du tecknar anslutningsavtal reserveras den kapacitet du behöver i alla delar av elnätet.
Anslutningsavtalet tecknar du någon gång mellan avslutad förstudie och innan upphandling.
Tänk på att beskrivningen av kapacitetsreservation på den här sidan är generell och förenklad. De fullständiga villkoren kan du läsa i avtalen om förstudie och projektering.
Anslutningsindikation
Utifrån era behov tar E.ON fram förslag på tekniska lösningar och indikerar kostnader, tid och komplexitet.
Nätutredning
E.ON gör en kapacitetsstudie och tittar på olika alternativ för anslutningen.
Förstudie
E.ON utreder de tekniska förutsättningarna för det valda alternativet och gör en fördjupad kalkyl av anslutningskostnaden.

*Nätkoncession för linje
Ledningar med spänningsnivå över 20 kV omfattas normalt av nätkoncession, ett tillstånd från Energimarknadsinspektionen.
Projektering
Här tar E.ON fram de tekniska specifikationerna för elnätet som ska ingå i anslutningen.
Upphandling
Förfrågningsunderlag skickas ut till entreprenörer och leverantörer – här ska även alla tillstånd vara klara.
Bygg
Anslutningen byggs och de nya eller ändrade delarna av elnätet lämnas över för löpande drift och förvaltning.
1. Anslutningsindikation
Anslutningprocessen börjar med att ni kontaktar oss på E.ON om en anslutningsindikation. Utifrån era förutsättningar och behov för en ny anslutning ger vi er förslag på vilken eller vilka tekniska lösningar som kan vara aktuella. Ni får också ett grovt prisintervall, en uppskattning av hur lång tid anslutningen kan ta att realiseras och om vi ser några eventuella risker i processen. Ni får en muntlig rapport och denna ligger till grund för en nätutredning om ni vill gå vidare. Att få en anslutningsindikation är kostnadsfritt.
Det här behöver vi veta:
2. Nätutredning
Nästa steg i anslutningsprocessen är nätutredning, där flera alternativ studeras närmare. Nätutredningen går djupare in på tekniska, geografiska, ekonomiska och tidsmässiga förutsättningar för den aktuella anslutningen. En nätutredning tar i normalfall upp till fyra månader och levereras till dig som en rapport. Kostnaden för nätutredningen ligger mellan 60 000 och 120 000 kronor, beroende på anslutningens komplexitet.
Redovisning av nätutredning:
- Jämförelse av olika alternativ för anslutningen
Redovisning av förstudie:
- Tillstyrkt teknisk lösning
- Grov tidplan
- Grov kostnadsuppskattning
- Översiktlig riskbedömning
*Nätkoncession för linje
När du vill ansluta till regionnätet behöver ni och vi ofta tillstånd från Energimarknadsinspektionen (EI) för att anlägga de ledningar som behövs för anslutningen. Det kallas nätkoncession för linje och omfattar alla ledningar vars spänningsnivå överstiger 20 kV. Nätkoncessionen tar bland annat hänsyn till ledningsdragningens säkerhet och påverkan på natur- och kulturvärden.
Ledningar med en spänning upp till och med 20 kV omfattas av det som kallas nätkoncession för område. Det ger en aktör, exempelvis E.ON Energidistribution, ensamrätt att inom ett definierat geografiskt område ansvara för ledningsdragningar. Det finns några undantag från nätkoncession för område, så kallade icke koncessionspliktiga nät (IKN), som gör det möjligt att i vissa fall bygga interna ledningsnät utan krav på nätkoncession för område, men det rör endast ledningar upp till och med 20 kV.
Ett tillstånd för nätkoncession för linje tar omkring 2–3 år att få och kostar mellan 200 000 och 3 000 000 kronor, beroende på anslutningens geografiska sträcka och andra faktorer. Att undvika nätkoncession för linje genom att använda lägre spänning och/eller undantag från kravet om områdeskoncession är förvisso tidsbesparande, men investeringskostnaden kan samtidigt bli högre då det kan behövas flera ledningar med lägre spänningsnivå för att tillgodose behovet i anslutningen.
4. Projektering
I projekteringsfasen tar vi fram de tekniska specifikationerna för regionnät, stationer och lokalnät som ska ingå i anslutningen. Informationen samlas i ett förfrågningsunderlag som ska skickas ut till potentiella entreprenörer och, i aktuella fall, ramavtalsleverantörer. Nu görs även mark- och skogsvärdering och dialoger inleds med markägare där ledningar ska dras.
6. Bygg
Byggfasen skiljer sig från projekt till projekt, eftersom alla anslutningar har olika förutsättningar och omfattning. Tidsmässigt brukar man räkna med att arbetet tar runt 18 månader, men komplexa anslutningar kan ta längre tid att färdigställas. De nya/ändrade delarna av elnätet lämnas sedan över för löpande drift och förvaltning.
Avtal och abonnemang
3–6 månader innan anslutningen är färdigbyggd och ska driftsättas upprättas elnätsavtal och, vid behov, anläggningsavtal.
Det här behöver vi:
Tariffer för producenter och konsumenter
Som producent får du en unik så kallad kanaltariff. Kostnaden varierar och baseras bland annat på din anläggnings läge och påverkan på nätet. Du som istället tar ut energi får samma tariff som andra anläggningar i din nätregion och med din spänningsnivå, oavsett läge. I tariffen för både producenter och konsumenter ingår fasta kostnader, överföringsavgift och abonnemangsavgift.
Som producent kan du få nätnyttoersättning
Om din anläggning ligger nära industrier och andra som kan konsumera din producerade el direkt kan du få nätnyttoersättning. Om elen du producerar däremot behöver gå genom överliggande elnät först får du ingen ersättning. Kort sagt handlar det om vilken nytta din elproduktion ger oss som nätägare. Saker som påverkar ersättningen:
- Din anläggnings läge
- Om din anläggning kan garantera effekt
- Besparingar i avgifter för överliggande nät
- Energibalansen i närområdet

SVK = Svenska Kraftnät
Kontakta oss om din anslutning till regionnätet
Har du frågor om din anslutning? Fyll i dina uppgifter så kontaktar våra experter dig.
Ska du ansluta solceller till elnätet? Berätta mer om ditt solcellsprojekt och gör en förfrågan här.
Har du frågor kring hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter? Läs vår integritetspolicy.