Lös logistiken med biogas

Det är svårt att se med blotta ögat och inget man gärna tänker på, men den ökade trafiken och i synnerhet dieselfordon har en ganska allvarlig inverkan på miljön och vår hälsa. Vi på E.ON vill hjälpa dig att vända trenden och biogas är ett utmärkt alternativ för dig som kör tyngre fordon. Körkänslan är densamma. Skillnaden är att du kan köra Stockholm-Malmö hela tolv gånger innan du släppt ut lika mycket koldioxid som diesel skulle gjort på en enda sträcka. Inte illa va?

Mölndals sopbilar drivs av insamlat matavfall

Sopbilarna i Mölndal har gjort en modern miljöresa. I dag drivs nio av dem på biogas producerat på det matavfall som de själva samlat in.

– Det är en elegant cirkel som sluts, säger Pierre Bolvede på stadens tekniska förvaltning.

I samband med att Mölndals kommun fastställde målet om ett fossilfritt 2020, bestämde sig Pierre och hans kollegor för en förändring. Tre nya biogasbilar har köpts in de senaste åren och fler ska det bli. Med 21 sopbilar i drift beräknar Pierre att de inom fem år kommer ha hela flottan på biogas. De största fördelarna?

– En tystare miljö, noll avgaslukter och en bättre arbetsmiljö, säger Pierre.

Sopbil i Mölndal

Vill du också ställa om?

Varje situation är unik. Vi skräddarsyr lösningar efter dina behov och ger råd kring allt från produktval till fordonsfrågor.

Vad är biogas?

Så fungerar det

Biogas är en förnybar gas som framställs av organiskt nedbrytningsbart material. Rent konkret samlar vi avfall från hushåll (wc och matrester) tillsammans med gödsel från gårdar och bryter ner det i en syrefri miljö. Själva gasen som uppstår blir biogas, resterande massan blir till gödsel på åkrar. Naturlig gödsel, som ger näring åt den ekologiska mat som senare hamnar på våra bord. Den cirkulära ekonomin är sluten.

Miljömärkning av våra produkter Biogas Bas och Biogas 100

Biogas skapat av gödsel från gårdar

Några fördelar med att ställa om till biogas

1. Förmånligt i tjänsten

Förmånsvärdet på en biogasbil som tjänstebil är ungefär två tredjedelar av förmånsvärdet på en dieselbil, samtidigt som bränslekostnaden är lägre när du kör på biogas än när du kör på diesel eller bensin.

2. Fem år skattefritt

Som bonus för att du tänker på miljön, slipper du betala skatt för din nya miljövänliga bil de första fem åren.

3. Bidra till renare närmiljö

Biogas reducerar kraftigt utsläpp av koldioxid och släpper ut mycket låga värden av kväveoxid och partiklar. Nära noll, faktiskt. En stor skillnad jämfört med bensin, men framförallt jämfört med diesel.

4. Minimera dina CO2-utsläpp

När du kör på ren biogas sänker du dina koldioxidutsläpp med hela 94 procent jämfört med bensin och diesel.

5. Hållbart bränsle med lång räckvidd

En full tank tar dig runt 30-60 mil idag, beroende på bilmodell. Det finns ett väl utbyggt nät av biogasstationer i både Sverige och resterande Europa, vilket gör det lätt att fylla upp tanken på vägen.

6. Brett utbud av fordon

Biogasfordon är inte bara det mest hållbara utan även det mest allsidiga alternativet till diesel idag. Biogasfordon finns inom alla segment, från minsta bilmodell till transportbilar, bussar och tunga lastbilar.

Biogas 100

Ett av marknadens renaste drivmedel

Biogas 100 är precis som namnet antyder 100 procent förnybart. En vanlig miljöbil får släppa ut högst 120 gram koldioxid per kilometer. Kör du på Biogas 100 släpper du bara ut mellan 8 till 15 gram – en klar vinnare. Det finns två sätt att få detta superbränsle: Antingen genom att trycka på Biogas100-knappen när du tankar, eller genom att teckna avtal om Biogas 100. Då får du alltid Biogas 100 utan att behöva göra valet på stationen, samtidigt som du bidrar till utvecklingen av det absolut renaste bränslet.

Biogas Bas

Biogas Bas innehåller minst 70 procent biogas. Inte riktigt lika rent som Biogas 100 men ett betydligt bättre miljöval än bensin eller diesel. Väljer du Biogas Bas producerar vi alltid förnybar biogas motsvarande minst 70 procent av det du tankar. Inte illa det heller!

Förmånligare än diesel

Ikoner äpple och mynt

Biogas 100

14,03 kr/dieselekvivalent
12,16 kr/bensinekvivalent

Biogas 100 kostar 18,24 kr per kilo**. Det kan låta mer, men eftersom det innehåller mer energi per kilo än vad diesel och bensin gör per liter, räcker det längre.

Diesel och pengar ikon

Diesel

16,02 kr/l*

Givetvis varierar dagspriserna, men generellt och historiskt sett är priset på biogas lägre än både diesel och bensin. För att kunna jämföra priset för biogas med diesel, delar du biogaspriset med 1,3.

Ikon bensin och pengar

Bensin

15,74 kr/l*

Biogas innehåller mer energi än bensin. För att kunna jämföra priset med motsvarande bensinbil, delar du biogaspriset med 1,5.

* OKQ8 2021-03-30
** 2021-03-30 i Stockholm/Uppsala

Vad kostar det att tanka?

Stockholm och Uppsala län

BIOGAS 100

Pris för Biogas 100 just nu**
18,24 kr/kg

Bensinpris just nu***
15,74 kr/l

Jämförpris bensin****
12,16 kr/l

Du sparar
3,58 kr/l

BIOGAS BAS

Pris för Biogas Bas just nu**
17,99 kr/kg

Bensinpris just nu***
15,74 kr/l

Jämförpris bensin****
11,99 kr/l

Du sparar
3,75 kr/l

Övriga landet

BIOGAS 100

Pris för Biogas 100 just nu**
19,84 kr/kg

Bensinpris just nu***
15,74 kr/l

Jämförpris bensin****
13,23 kr/l

Du sparar
2,51 
kr/l

BIOGAS BAS

Pris för Biogas Bas just nu**
19,59 kr/kg

Bensinpris just nu***
15,74 kr/l

Jämförpris bensin****
13,06 kr/l

Du sparar
2,68 kr/l

Om vår prisjämförelse

Priser uppdaterade 2021-03-31

**Lokala prisavvikelser kan förekomma. Angivna priser är inklusive moms. För Biogas 100 tillkommer för närvarande ett pristillägg på 0,25 kr/kg (inklusive moms). Kontakta kundservice så berättar vi mer.

*** Vid senaste prisuppdatering. Hämtat från OKQ8.se.

**** Biogas innehåller mer energi än bensin, därför ska du dela gaspriset med 1,5 för att kunna jämföra med bensinpriset.

Koldioxidskatt för naturgas som fordonsbränsle 2021 är 2,58 kr/Nm3 vilket motsvarar cirka 3,44 kr/kg för naturgas.

Över 200 tankstationer bara i Sverige 

Det finns gott om ställen att tanka biogas på i vårt avlånga land. Drygt 180 publika ställen för lätta fordon och ytterligare 60 tankställen för de tyngre. Med tanke på att en full tank tar dig 30-60 mil (beroende på fordon), kan du vara lugn.

Vill du tanka billigare än vad biogas redan är? Bli kortkund hos oss och få 33 öre i rabatt per kilo när du tankar på någon av våra eller våra samarbetspartners stationer. Tankningarna samlas på en månadsfaktura som ger dig full koll på företagets bränslekostnader och 30 dagars kredit. 

Kvinna tankar biogas.

Vill du veta mer om våra olika biogaslösningar?

Vi har mängder av olika tjänster och lösningar som vi skräddarsyr efter dina behov. Fyll i vad du skulle vilja veta mer om så hör vi av oss inom kort! 

Har du frågor kring hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter? Läs vår integritetspolicy.

Föredrar du att ringa?

Anneli Larsson
Region Syd - Malmö
0761-39 22 63
anneli.larsson@eon.se

Petra Bosson
Region Väst - Göteborg
0725-28 50 63
petra.bosson@eon.se

Malin Bergström
Region Öst - Stockholm
0730-89 83 11
malin.bergstrom@eon.se

Zizi Krantz
Region Öst - Stockholm
0722-04 01 37
zizi.krantz@eon.se