Hållbara datacenter byggs på partnerskap

Hur bygger man ett energieffektivt datacenter? Maximal upptid kräver tillförlitlig strömförsörjning, effektiv nedkylning kräver ett väldimensionerat värme- och kylasystem, och värmeåtervinning kräver tillgång till lokala fjärrvärmenät. Låter det bekant? Under åren som en av Sveriges största energileverantörer har vi samlat på oss både kunskapen och infrastrukturen för att bygga driftsäkra datacenter som sätter naturen först. 

Låt oss hjälpa dig med det vi är bra på, så får du mer tid att fokusera på det du gör bäst.

Vårt erbjudande

Vi är din partner hela vägen – från etablering till energiförsörjning och effektivisering. Med lång erfarenhet och specialistkompetens inom energiområdet skapar vi en unik helhetslösning som möter just dina behov.

Etablering

Våra specialister hjälper dig med projekteringen, från bygglov till design och entreprenad. Tack vare vår infrastruktur för el, värme och kyla kan vi ansluta ditt datacenter till befintliga nät. I många fall äger vi marken och kan erbjuda flexibla affärsupplägg och möjligheter till saminvestering.

Energiförsörjning

Vi ordnar ett avtal för den löpande energiförsörjningen som passar just din situation, och säkrar en effektiv och trygg leverans av värme, kyla, el och eventuell elreserv. All energi vi levererar är förnybar och vi tar vara på värmen som produceras av servrarna och återanvänder den.

Effektivisering och optimering

Så fort ditt datacenter är igång arbetar vi tillsammans vidare med energieffektivisering och optimering av driften. Vi trimmar tillsammans och genomför åtgärder som kan minska energiåtgången och gör ditt datacenter ännu mer effektivt. Vi erbjuder även visualisering med digitala verktyg vid behov.

Att välja E.ON 

Att bygga ett eget datacenter är ofta ett stort beslut med höga krav på allt från driftsäkerhet till att investeringen lönar sig i framtiden. På E.ON letar vi efter gynnsamma partnerskap, snarare än enbart betalande kunder. Genom att ta vara på våra befintliga resurser - från kraftförsörjning till finansiering och miljöinnovation - hittar vi gemensamma nyttor som minskar bådas risk och kostnad. Det gör att det kan bli lönsammare för dig att bygga ditt eget datacenter än att hyra in dig med colocation. 

Att välja oss på E.ON betyder att du tar del av:

 • Befintlig infrastruktur
  Som ett av Sveriges största energibolag äger vi både utrymmen och infrastruktur som är utvalda just för att optimera driften och minska kostnaderna. Vi delar gärna med oss.
 • Specialistkompetens
  Vi är experter på att bygga redundanta energilösningar för kyla, elkraft och reservkraft. Låt oss gå igenom dina behov och matcha dem med våra sajter och energilösningar.
 • Saminvestering
  Hittar vi gemensamma nyttor delar vi gärna hela eller bitar av investeringen med dig. På så sätt blir trösklarna till att bygga ditt eget datacenter lägre.
 • Framtidssäkring
  Vi framtidssäkrar ditt datacenter. Det byggs och dimensioneras med skalbarhet och driftsäkerhet i fokus. Genom att integrera de senaste miljölösningarna rustar vi det för framtiden.

Vem är du?

Att bygga datacenter med oss passar dig som vill ha flexibiliteten att kunna anpassa din it-drift, din informationssäkerhet och allt annat som rör  dina serverhallar till just dina behov.

Vi fokuserar främst på datacenter i storleken 1-10 MW. Det kan passa bra för dig som till exempel:

 • har ett IT-bolag
 • processar stora mängder kunddata
 • vill erbjuda colocation och molntjänster till dina kunder
Grön växtvägg på kontor

Här utvecklar vi just nu

I Bällstaberg, norr om Stockholm, transformerar vi tillsammans med vår kund Online Group en av våra sajter till en serverhall i toppklass. Låter det intressant? Vi har plats för fler företag i Bällstaberg!

Eller är det kanske ditt företag som ska vara med och ta fram morgondagens datacenter i Malmö? 

Att tänka på när du väljer plats för ditt datacenter:

 • Elkraft
 • Kyla
 • Värmeåtervinning
 • Fiber
 • Storlek på sajten
 • Tidplan 

Stockholm

Redo för inflytt: Flexibel sajt med centralt läge

Vår första kund, Online Group, håller precis på att flytta in. Och här finns plats för fler.

Mer om sajten:

28 kilometer norr om centrala Stockholm utvecklar vi just nu en fastighet förberedd för etablering av datacenter, komplett med redundant kraftmatning och kyllösningar, skalskydd samt två separata fiberoptiska anslutningar. Här har du tillgång till en liten, medelstor eller stor lösning för ett skräddarsytt datacenter.

Västernorrland

Bra för dig som vill maximera energieffektiviteten

Strax utanför Sollefteå förbereder vi en femtio hektar stor tomt, delvis planlagd för industriändamål. Med sin närhet till både Faxälven och ett vattenkraftverk på 187 MW är platsen optimal för både kostnadseffektiv kylning och tillgång till förnybar energi. Här finns fiberoptisk anslutning och goda möjligheter att sälja överskottsenergi.

Prata datacenter med oss

Vill du anmäla intresse eller få mer information? Skriv några ord om vad du vill prata med oss om och lämna din e-postadress så hör vi av oss. Om du vill att vi ringer upp dig, så ange även ditt namn och mobilnummer.

* = obligatoriska fält

Har du frågor kring hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter? Läs vår integritetspolicy.

Vill du hellre ringa?

Richard Havinger
richard.havinger@eon.se
0730-84 28 83

Hållbarhet i framkant

Visste du att datacenter står för 1,3 procent av hela världens totala energiförbrukning? I takt med att mängden lagrad data växer, ökar alltså kraven på energieffektiva och hållbara datacenter. 

Men utmaningen i att öka tillgängligheten av nödvändig energi, utan att för den skull tära på naturens resurser, har alltid varit grundbulten i vår industri. Våra ingenjörer är experter på att hitta möjligheter, där andra ser problem. Det har hjälpt oss att skapa nya innovationer inom värmeåtervinning, smarta städer, och elkvalitet. Senast ut är patenterade ectogrid™ som har potentialen att ta tillvara på 70 procent av sådan energi som annars går förlorad.

Där andra ser ett datacenter, ser vi ett kraftverk. Det betyder att ditt datacenter blir säkrat för framtiden. Med hållbara lösningar i framkant påverkas du mindre av både fluktuerande energipriser och eventuell framtida miljöreglering. I vissa fall kan du till och med tjäna pengar, på att göra gott.

Sten i skog

Inspireras av andra

Online Group valde E.ON

Utökad kapacitet för att driva molntjänster, större kontroll och bättre möjligheter att skräddarsy lösningar för sina behov, var tre viktiga faktorer för Online Group när de valde att bygga sitt eget datacenter med oss. Och en släng av hållbarhet, såklart.

Energirevolutionen börjar nu

Han drivs av tanken på att göra av med mindre resurser. Genom att koppla ihop byggnader och balansera energin, minskar vår egen Per Rosén och ectogrid™ behovet av tillförd energi med 70 procent.