Milano är centrum för italienskt exklusivt mode och finans, men 15 kilometer från den historiska stadens centrum ligger ett av Europas mest innovativa och spännande energieffektiva utvecklingsprojekt: Milan Innovation District (MIND).

Projektet på hela 4 miljarder euro, som startade 2017 med beräknat slutförande 2023, kommer att förvandla World Expo-området från 2015 till Europas största testbädd för innovation. Det kommer att vara en plats för såväl offentliga som privata anläggningar som utforskar vetenskaplig, ekonomisk, social och kulturell modernisering – och de kommer alla att kopplas samman med en banbrytande energieffektiv teknik.

Framtidens stad

Över 22 miljoner människor besökte världsutställningen i Milano 2015. När evenemanget avslutades stod tjänstemännen inför ett beslut om hur de skulle använda den 1 miljon kvadratmeter stora tomten. Det var så MIND, en testbädd för framtidens smarta stad, föddes.

Med en sammanlagd investering på 4 miljarder euro från både den offentliga och privata sektorn är visionen för MIND ett mångfacetterat experiment som utforskar grön arkitektur och stadsliv.

I stället för individuella intelligenta byggnader är MIND en hel smart stadsdel som knyter ihop bostäder, kontor, utbildnings- och kommunala byggnader.

Distriktet kommer att bli hem för uppskattningsvis 60 000 nya invånare, såväl som ett brett utbud av organisationer inom biovetenskapssektorn, inklusive Galeazzi Orthopedic Hospital, en specialbyggd vetenskapsanläggning för universitetet i Milano och forskningsinstitutet Human Technolopole.

MIND syftar till att integrera all infrastruktur och alla invånare till en hållbar smart stad där teknik finns överallt. Ansluten via molnet, artificiell intelligens och Internet of Things har distriktet som mål att nå netto-noll utsläpp år 2040 genom en hållbar arkitektur och energiinfrastruktur.

Illustration över park med höghus, Milanos nya affärsdistrikt där E.ON ectogrid™ är en central energilösning.

Hjärnan bakom MIND

I hjärtat av MIND är E.ONs ectogrid™, en enda energieffektiv lösning som tillhandahåller värme- och kylbehoven för alla 32 byggnader i ett system.

E.ON ectogrid™ fungerar som ett gigantiskt termiskt batteri: det lagrar energi och använder den bara när det behövs. Hos MIND är byggnader sammankopplade och arbetar tillsammans för att hitta den optimala balansen mellan energiförbrukningen. Avfallsenergi återvinns effektivt flera gånger, vilket minimerar efterfrågan på primärenergi som hämtas från nätet.

Allt drivs av E.ONs ectocloud™ en sofistikerad algoritm som optimerar energiflöden. Resultatet är ett cirkulärt energisystem som på ett intelligent sätt distribuerar energi för uppvärmning och kylning, vilket optimerar balansen.

E.ON ectogrid™ konceptet och teknologin utvecklades på Medicon Village, ett forsknings-, innovations- och samhällsbygge i Lund. Den används också vid stadsdistriktsprojektet Werksviertel i München och Transurban.NRW-projektet "energiomvandlingslaboratorium" i västra Tyskland.

MIND blir den första gången som ectogrid™ har införlivats i designen av en hel stad och kommer att bli en milstolpe för tekniken.

Illustration över Milanos nya affärsdistrikt med ectorgrid™ som en viktig energilösning

Ett hem för kooperativ innovation

Med ett 99-årigt hyresavtal illustrerar MIND kraften i samarbete inom hållbar innovation och energiomställningen.

Designers har prioriterat mänsklig interaktion i MINDs byggnader, med layouter ofta arrangerade runt gemensamma utrymmen. Syftet är att skapa en öppen planlösning på bottenvåningarna i varje byggnad som mötesrum för brainstorming och innovation.

Med tiden hoppas stadsplanerare att MIND kommer att vara en testbädd för att leva och andas för intelligenta energisystem, arkitektur och design, vilket ger en plan för framtiden.

Mer om E.ON ectorgrid™

Bild på ectogrid™ banner med höghus som bakgrund

E.ON ectogrid™ fungerar som ett decentraliserade energisystem, där vi genom en skalbar och energieffektiv lösning kan producera all värme och kyla som behövs, i samma system.  Här berättar vi mer om tekniken bakom ectogrid™.  

Bild som illustrerar E.ON ectocloud™ med höghus som bakgrund.

E.ON ectocloud™ är den digitala plattformen som hanterar och kontrollerar energisystemet E.ON ectogrid™.  Det är en molnbaserad mjukvara som med hjälp av AI och IoT-teknik ökar prestandan i hela nätet och som hjälper till att analysera hur hela E.ON ectogrid™ presterar.