SWITCH | En lösning på kapacitetsbristen - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

SWITCH

– en lösning på kapacitetsbristen

Bristen på kapacitet i det svenska elnätet är ett stort problem. Därför kör vi på E.ON nu igång med en ny lösning för att skapa mer flexibilitet: projektet SWITCH.

– Det här kan vara en viktig pusselbit för att lösa utmaningen kring kapacitetsfrågan i elnätet, säger Christoffer Isendahl på E.ON Energidistribution.

Projektet SWITCH

Målet med projektet SWITCH är att lösa kapacitetsbristen i södra Skåne, så att tillväxten kan fortsätta i regionen. Vi på E.ON känner att vi behöver ta ett stort ansvar för att komma på lösningar på kapacitetsbristen, men vi inser också att vi inte kan göra allt på egen hand. Därför kommer vi att jobba stenhårt med att involvera lokala förmågor i södra Skåne, som kommuner, landsting, näringsliv och industrier, inom projektet SWITCH.

Så funkar det

Projektet SWITCH innebär att man skapar en marknadsplats för handel av effekt, där de som är anslutna kan sänka sin förbrukning eller höja sin elproduktion när nätägaren behöver det. Det gör att elnätet kan används optimalt, och att vi kan undvika kapacitetsbrist.

De som är anslutna kan till exempel ha en datahall, en snabbladdare eller en industri som kan sänka sin effektförbrukning under en viss tid då kapacitetsbrist råder, oftast under vintertid. De kan även bidra genom att öka sin elproduktion, vilket ger en liknande påverkan i nätet som minskad förbrukning. De olika åtgärderna justeras beroende på vad nätägaren har för behov just då.

 

Brett samarbete inom Sverige och EU

Utmaningen med kapacitetsbrist finns också i andra EU-länder, och SWITCH är en del av ett EU-finansierat projekt för marknadsbaserade lösningar på kapacitetshantering. Till en början kommer tre pilotprojekt att genomföras inom projektet, i Sverige, Spanien och Grekland. Förutom E.ON ingår Vattenfall och Svenska Kraftnät i det svenska pilotprojektet.

Detta händer i projektet under 2019

Redan till vintern 2019 kommer projektet att starta med lokala aktörer i liten skala. I detta första pilotprojekt involverar vi enbart ett fåtal leverantörer för att testköra systemet, även om allting kommer att göras på riktigt.

Under vintern 2020 och 2021 genomför vi ett större pilotprojekt, där betydligt fler leverantörer involveras. Vintern 2020 blir också en fullskalig marknadsplats tillgänglig.

Vi som jobbar i projektet

 • Christoffer Isendahl
  Christoffer Isendahl

  Huvudprojektledare SWITCH / CoordiNET

 • Karin Hansson
  Karin Hansson

  Delprojektledare SWITCH/CoordiNET

 • Linda Persson
  Linda Persson

  Portfolio Manager Transformative Platforms

 • Peder Kjellen
  Peder Kjellen

  Leverantörsansvarig SWITCH

Kontakta oss

Vill du veta mer om SWITCH? Fyll i formuläret, så hör vi av oss och berättar mer.

Den här sidan uppdaterades 13 maj 2019
E.ON Energidistribution (nät)