Hur mycket kostar fjärrvärme för ditt företag eller din bostadsrättsförening? Er kostnad beror på hur mycket värme fastigheten använder och hur effektiv fjärrvärmecentralen är. Vi strävar efter att vår fjärrvärme alltid ska vara det bästa och mest prisvärda alternativet på värmemarknaden.

Fjärrvärmekostnadens delar

Er fjärrvärmekostnad delas upp i tre delar. Procenttalen visar den genomsnittliga fördelningen av kostnaderna för ett flerbostadshus med en väl fungerande fjärrvärmecentral. Alla tre kostnaderna kan påverkas med energieffektivisering.

bild på graf 50 procent

Energi (kWh)

Antalet kilowattimmar ni använder för att värma upp fastigheten. Vi har ett kilowattimmespris för perioden april–oktober och ett något högre för november–mars.

bild på graf 40 procent

Effekt (kW)

Den mängd energi er fastighet beräknas behöva under ett dygn när det är riktigt kallt ute. Det kallas även effektsignatur, som du kan läsa om nedan.

bild på graf 10 procent

Flöde (m3)

Kostnaden beräknas per kubikmeter vatten som passerar fjärrvärmecentralen och hur varmt fjärrvärmevattnet är till er fastighet. Fjärrvärmecentraler med bra avkylning har ett lågt flöde. Ett högt flöde indikerar att något är fel med centralen. Kontakta oss gärna för råd.

 

Effektsignatur – nytt sätt att beräkna effektkostnad

Från 2022 kommer effektdelen av din fjärrvärmekostnad ligga fast under en 12-månadersperiod istället för att justeras månadsvis. Debiteringsgrundande effekt beräknas utifrån det effektbehov fastigheten har vid en given temperatur. Uppdatering av den debiteringsgrundande effekten sker årligen så att era effektiviseringsåtgärder lönar sig framåt i tiden. Med effektsignatur blir er värmekostnad stabilare och därmed också enklare att budgetera för.

Så räknas effektsignaturen ut

Er effektsignatur för 2022 sätts utifrån ert effektuttag och utetemperaturerna per dygn under perioden maj 2020 till april 2021. Vi räknar fram er debiteringseffekt utifrån ert effektbehov vid ­effekttemperaturen i er region.

 

Fördelar med effektsignatur

  • Samma effektkostnad hela året
  • Kostnaden blir inte lika väderberoende
  • Underlättar er budgetering
  • Priset justeras årligen istället för månadsvis
graf över effektsignatur

Vill du veta vilken effekttemperatur som gäller för din ort? Se prislista nedan. 

Priser och avtal 

Djupdyk i värmedata med E.ON Navigator

Vill du analysera era kostnader och förbrukning på djupet? I tjänsten Navigator kan du göra prognoser för fastighetens uppvärmningskostnad, se er effektsignatur , jämföra med tidigare år och enkelt exportera information till Excel.

Laptop med E.ON Navigator på skärmen

Enkel överblick i Mitt E.ON

På Mitt E.ON får du en tydlig och enkel överblick över era värmekostnader och er energiförbrukning. 

Upptäck våra fjärrvärmelösningar

man sitter med mobiltelefon på balkong

Mer trygghet med fjärrvärmeservice

Vill du förlänga livslängden på er fjärrvärmeanläggning? Med vår fjärrvärmeservice får du extra trygghet till ett bra pris.

vitt höghus med färgglada balkonger

Optimera fjärrvärmecentralen

Varmvattnets temperatur i returledningen och effekttoppar är två parametrar som går att styra för att påverka en fastighets energikostnad.

Höghus ovanifrån

Fjärrvärme för bostadsrättsföreningar

Läs mer om att vara fjärrvärmekund hos oss och boka en personlig rådgivning för er förening med våra energiexperter. 

Prata med våra energiexperter 

Har du frågor eller behöver du råd om företagets fjärrvärme? Här hittar du kontaktuppgifter till specialister i din region som kan hjälpa dig.

Sarah Ekerbring, en av våra energiexperter

Kontakta oss om fjärrvärme

Fyll i dina uppgifter i kontaktformuläret nedan, så kommer en expert höra av sig och berätta mer om våra fjärrvärmelösningar.

Har du frågor kring hur vi hanterar och skyddar dina personuppgifter? Läs vår integritetspolicy.