"Det var nästan som julafton när E.ON Elna™ flyttade in"

När 7-barnsfamiljen Jarny fick frågan om att vara med i ett energiexperiment tvekade de inte en kilowatt. Men hur påverkar detta deras liv? Och hur mycket el drar egentligen alla prylar i hemmet?

Pappa Joakim och mamma Jennifer tittar fokuserat ned i mobilen. Sedan några veckor tillbaka har de följt hemmets energiförbrukning i E.ON Elna™ – en ny tjänst i E.ON-appen. Bland annat kan de se exakt hur mycket el som hårfönen eller senaste dammsugningen av hallen drar – i realtid. Plötsligt blir allt mycket tydligare och familjen får en bättre överblick på elprylarna hemma i villan i Svedala.

Pappa och mamma Jarny kollar Elna

- Det var nästan som julafton när Elna flyttade in hos oss, berättar Joakim. Nu när dongeln är installerad i den smarta elmätaren är det lika spännande varje gång vi går in i appen och kollar hur mycket de olika prylarna drar. Och barnen tycker det är minst lika spännande, även småttingarna.

Pappa Joakim

Barnen i familjen är hela 7 stycken, från minstingen Felicity på 6 år upp till äldsta storasystern Amina på 25 år. Varje år förbrukar familjemedlemmarna tillsammans ca 20 000 kWh. Men exakt vad elen går till hade de faktiskt inte riktigt koll på. Idag ser de ganska exakt vilken förbrukning de har och nu ska familjen upptäcka hur livet påverkas via ett spännande energiexperiment från E.ON.

- Självklart handlar det om att spara pengar, men de olika uppdragen vi får blir som en extra sporre. Och det är faktiskt väldigt kul, säger Jennifer. Peppen var total redan från början – när vi testade att maximera alla våra elprylar i hemmet på en gång. Alla barnen rusade in på sina rum, tände lamporna, satte på tv-apparater, ja alltifrån hårfön och dammsugare till sminkspegel och kökets mikrovågsugn. När vi sedan kunde se hur mycket el allting drog i realtid i appen var det superhäftigt. Spännande, men också ganska förvånande, ha ha. Vissa saker drog ju mycket mer än man trodde.

Pappa Joakim

En tidig fråga blev förstås även vem i familjen som är den största energitjuven. Svaren blev olika beroende på vem man frågade. Ändå pekade många mot en och samma person och plats…pappa Joakims garage. Där drar han i gång sin DJ-stream varje lördag. Förutom all DJ-utrustning och skärmar finns här en korvmaskin, slushblandare och mycket annat. 

- Pappas garage drar nästan 11 000 Watt! utbrister Elliott med mobilen och Elna som bevis i handen.

Elliott

Så, för att spara el måste man kanske också få bättre koll på hur mycket alla olika elprodukter drar. Familjen Jarny drog snabbt ihop ett familjeråd och skrev upp en energisparlista på kökets griffeltavla. Duscha kortare, låt inte TV-apparater och datorer stå på i onödan och fyll disk- och tvättmaskiner så att de inte körs halvfulla.

- Det roliga är att hela familjen blivit så engagerade, det har nästan blivit som en sport att minska energiförbrukningen och Elna har blivit som en ny familjemedlem. Alla barnen har ju dessutom egna rum och egna elprylar att hålla koll på – och det finns ju faktiskt roligare saker att lägga pengarna på än el. DJ-utrustning till exempel, skrattar Joakim.

Pappa Joakim

Missa inte heller nästa artikel om familjen Jarny. Då kommer de få sitt första spännande uppdrag i handen – att dra ned på uppvärmningen i villan.

Så mycket el drar hemmets olika apparater

Apparat                                Effekt                      1kWh räcker i:

Brödrost                                    1000 W                         1 timme

Kaffebryggare                           800 W                         1,25 timmar

Mikrovågsugn                          1200 W                         50 minuter

Torktumlare                             2000 W                         30 minuter

Hårfön                                      2000 W                         30 minuter

Få koll på din energiförbrukning med E.ON Elna™. En smart tjänst i E.ON-appen som analyserar hushållets energianvändning dygnet runt.

Eon Elna