Nyhet | 5 anledningar att skaffa elbil - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

5 anledningar att skaffa elbil

Det finns många myter om elbilar – som att de är tråkiga, inte alls så miljövänliga och att det är svårt att ladda överallt. Här slår vi hål på myterna och ger dig 5 anledningar att skaffa elbil.

Uppdaterat 23 april 2018
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

1. Det är billigt

El är ett betydligt billigare drivmedel än bensin och diesel. En elbil innebär också lägre skatt och servicen på en elbil blir både billigare och enklare eftersom elbilen har färre rörliga delar.

– I dagsläget är bilarna dyrare i inköp, men de är billigare att driva. Man kan jämföra lite med solceller där man har en stor investeringskostnad men får en billigare kostnad varje månad. Dessutom räknar man med att priserna på elbilar kommer att sjunka, säger Zara Possung, affärsansvarig för e-mobility på E.ON.

2. Hållbart

Transportsektorn har ett mål om 70 procent minskning av koldioxidutsläppen till år 2030. Elbilar har potential att nå mycket låga utsläpp om förnybar el används både i produktionen och som bränsle. Den största miljövinsten med en elbil är de minskade lokala utsläppen av partiklar och kväveoxider. Om du dessutom laddar med förnybar el blir utsläppen ännu lägre totalt och är noll när du kör.

3.  Det är roligt

Eftersom elbilen varken har växellåda eller motor som behöver varvas upp accelererar den snabbt. Kör du på el visar du dessutom att du är i framkant och bidrar till utvecklingen av framtidens drivlinor. 

– Elbilen accelererar på ett helt annat sätt än vad andra bilar gör. Det är pigga bilar, det finns många olika modeller att välja mellan.

4. De låter mindre

Elmotorn har generellt en mycket låg ljudnivå och bidrar till en tyst och hållbar stadsmiljö. Vissa elbilar har en funktion som gör det möjligt att aktivera ett ljud vid låga hastigheter för att uppmärksamma gång- och cykeltrafikanter.

5. Det är enkelt

I motsats till vad många kanske tror är det enkelt att äga en elbil. Du slipper åka till macken för att tanka, och har du en laddbox hemma kan du vakna till en nytankad bil varje morgon. Som privatperson kan man få bidrag från Naturvårdsverket för att installera en laddbox hemma. Bidraget är på 50 procent av kostnaden och ska hjälpa fler att byta till miljövänligare transporter.

– Vi på E.ON bygger också ut laddinfrastrukturen i Sverige och Europa så att du som har elbil ska kunna ladda din bil var du än kör. Det händer mycket på området hela tiden, säger Zara Possung.