Lokala energisystem: Med ansvar för hjärnan i systemet - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Lokala energisystem: Med ansvar för hjärnan i systemet

Tänk att som 26-åring få vara med i ledningen för ett projekt som kommer att ha världens ögon på sig. Så har Demijan Panic det. Som vice projektledare och en av de ansvariga för styr- och reglerutrustning är Demijan ansvarig för hjärtat i det lokala energisystemet som kommer att byggas på Åstön.

Uppdaterat 22 februari 2016
Publicerat av E.ON Elnät
swe-768x432-les-demijan-panic-ute

– Projektet är unikt i Europa. Visst det finns andra lokala energisystem men de förlitar sig helt på konventionell teknik och konventionell energiproduktion. På Åstön blir det 100 procent lokalt förnybar produktion och batteriet kommer att vara hjärtat, berättar Demijan. Det finns ett intressant projekt i Danmark, men det är helt uppsatt i laboratoriemiljö.

Stort intresse från företag som vill vara med

Att E.ON sätter upp projektet med 100 % förnybar energi och i ett verkligt samhälle, blir unikt.

– Ja. Man ser det lite på hur många företag som ville sälja styr- och reglertekniken till oss. Trots att vi ställt upp väldigt höga krav, var det 112 företag från hela världen som anmälde sitt intresse för att bli leverantör till oss.

Åstön blir noggrant övervakat

Med helt ny teknik som ska styra ett system som aldrig tidigare byggts, finns det då risk att våra kunder på Åstön får massor med avbrott och andra störningar i sin elleverans?

– Nej då, inte alls, försäkrar Demijan. Det kommer alltid att finnas en anslutning till det nationella nätet som på 20 millisekunder kan kopplas in. Tvärtom skulle jag säga. Vi kommer att övervaka Åstön än noggrannare, så mitt tips är att man där kommer att få minst lika säker leverans av el av minst samma kvalitet vad gäller frekvens och spänning. Det kunderna kommer att märka tydligast är att det säkert kommer en hel del internationella besökare till ön de närmaste åren. Intresset från branschen är massivt. Och inom det internationella E.ON är också intresset mycket stort.

– Vi är bortåt 15 personer i projektgruppen, fortsätter Demijan. Många av dem kommer från andra länder som Tyskland och England. Det är viktigt för oss inom koncernen att all kunskap tas tillvara för att utveckla energisystemet ytterligare.

Utrustning i yttersta framkant

Demijan har just kommit hem från en resa till USA där han besökt en potentiell partner och leverantör av utrustning.
– Styr- och reglerutrustningen är hjärnan i systemet. Den ska se till att batteriet hela tiden håller en laddning på mellan 5 och 95 procent av maxladdning. Resten ska se till att vi hela tiden håller rätt frekvens i systemet, det vill säga 50 Hz. Utrustningen ska också se till att vi alltid håller rätt spänning och att vinklarna i spänningskurvan är rätt, berättar Demijan.

Skulle det behövas att systemet på Åstön behöver koppla upp sig mot det nationella nätet, måste man möta exakt rätt frekvens, spänning och vinklar. Det ska också styrutrustningen klara.

– Men vi kommer också att kunna göra mycket annat. Från utrustningen kommer vi att kunna visa för kunderna varifrån elen kommer just nu, momentan produktion i de olika produktionskällorna och elanvändningen i området. Det ger ovärderlig kunskap för oss som arbetar i systemet. Men vi vet att väldigt många tycker det är spännande att se sådant så det kommer att göras tillgängligt för alla kunder på Åstön som har en uppkopplad dator, avslutar Demijan.