Nyheter | Åsksäsongen är här – kartlägg företagets känslighet - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Åsksäsongen är här – kartlägg företagets känslighet

Sommaren är här, och därmed åskvädret. Passa på att kartlägga ditt företags känslighet för spänningsdippar och strömavbrott, för att säkra driften på längre sikt.

Uppdaterat 16 juni 2016
Publicerat av E.ON Elnät
swe-768x432-blixt

 

Redan som barn lärde vi oss att räkna tiden mellan att vi såg blixten och att vi hörde knallen. Då visste vi hur nära ovädret var, men resultatet av blixtnedslaget kan vara märkbart många mil bort. En spänningsdipp som uppstår på en 130 kV regionledning sprider sig långa sträckor.

Dipparna kan stoppa både maskiner och exempelvis de datorer som övervakar kvaliteten. Spänningsdippar är det vanligaste fenomenet, men åskan kan också orsaka en kraftig överspänning – eller en total mörkläggning.

Vad är känsligt?

I Sverige åskar det i genomsnitt fem till tjugo dagar om året, enligt SMHI. Lokalt varierar förekomsten med flest åskdygn i västra Götaland. Vilka konsekvenser får åskan hos er? Är det datorerna som är kritiska i er verksamhet? Belysningen? Ugnarna? Börja med att kartlägga er känslighet.

Agera systematiskt

Även om vi inte kan göra särskilt mycket åt själva väderfenomenet går kvalitetstörningar efter åska att förebygga.

Det handlar om att agera systematiskt. Vad kan göras för att upprätthålla driften? Reservkraft kan vara ett alternativ och i så fall behöver ni fastställa i vilken form. Ska reservkraften gå in omedelbart så att dippen inte märks, eller räcker det med reservkraft om spänningen helt och långvarigt uteblir? Beroende på er känslighet är det klokt att ställa adekvata krav på nya maskiner, så att de klarar spänningsvariationer.

Förutsättningarna avgör

Det finns inga på förhand givna lösningar. Varje företag är unikt. Ni kanske geografiskt är lokaliserade så att åskan inte påverkar särskilt mycket, eller har maskiner som är mindre känsliga. En del störningar har vi kunnat bygga bort genom att känsliga luftledningar i elnäten har grävts ner, en vädersäkring som både gör nytta vid stormar och åska. Men det kanske inte räcker. Ni kan ha oturen att befinna er mitt i de mest utsatta åskområdena, med en rad störningskänsliga utrustningar.

Ta reda på er känslighet. Först då har ni svart på vitt hur mycket det är värt att investera i störningsförebyggande åtgärder.