Nyhet | Bzzt kan ta hem ledande energipris - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Bzzt kan ta hem ledande energipris

Det pratas mycket om hur framtiden ser ut inom hållbara transporter. Behöver vi fler elbilar? Behöver vi ett miljövänligare alternativ till taxi? Företaget Bzzt är en av finalisterna i kategorin “Hållbara transporter” på E-Prize som delas ut den 11 oktober 2018. Och de har en tydlig vision - att göra skillnad på riktigt.

Uppdaterat 4 oktober 2018
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

På Stockholm innerstads gator kan man nu se de ljusgula, trehjuliga elmopederna, även kallade “podar”, susa runt. Bakom elmopederna ligger företaget Bzzt som uppkom i samband med att vd:n Sven Wolf diskuterade fenomenet Uber tillsammans med en vän på en fest och kom fram till att Uber hade missat en sak – miljöaspekten. Där och då föddes idén till Bzzt.

– Bzzt är en smidig transport från A till B och dessutom har vi schyssta villkor till våra förare som har kollektivavtal. Vi vill minska ner på de fossildrivna transporterna i storstäder, detta via våra eldrivna podar. Allt sköts enkelt via en app likt Uber, men roligare och ännu enklare om du frågar oss, säger Zacharias Ahlberg, Head Of Marketing and Sales på Bzzt.

Finalist inom hållbara transporter

Från bolagets start har kurvan gått solklart uppåt, och resan har bara börjat. För att späda på framgången ytterligare blev företaget nominerade till E-prize, som är Sveriges ledande energipris inom näringslivet. Priset delas årligen ut av Veckans Affärer och E.ON där priset i år även firar 10-årsjubileum. Bzzt presenterades som ett av tre nominerade företag inom hållbara transporter, och vinnarna inom varje kategori – energieffektivisering, förnybar energi och hållbara transporter – kommer att koras på konferensen Go Greentech den 11 oktober i Stockholm. Bzzt vill gärna plocka hem segern, men förblir ödmjuka gentemot sina konkurrenter.

– Vi är en hårt kämpande start-up som jobbar otroligt många timmar per dag. Vi får dagligen mycket kärlek från våra kunder, men det vore såklart otroligt kul att vinna detta pris och få ytterligare kärlek från branschen. Vi håller såklart alla tummar, och om vi inte tar hem det “förlorar” vi jättegärna mot Uniti eller Mindconnect som vi är nominerade tillsammans med i kategorin Hållbara Transporter, berättar Zacharias Ahlberg.

Vill göra skillnad

Företaget tror starkt på förändring och att de genom sin idé kan göra skillnad för framtiden, vilket de i sin tur tror är anledningen till nomineringen till E-prize.

– Vi har blivit nominerade för att vi gör skillnad varje dag i Stockholm och vi tror även att de som nominerat oss ser potential för en skalbar modell som fungerar i hela världen. Vi kan applicera den framgång vi nått i Stockholm för att öppna upp nya marknader, säger Zacharias Ahlberg och fortsätter:

– Framtidens hållbara transporter kommer såklart att vara fossilfria. I städerna kommer persontrafik till stor del ske med små och lätta fordon som kräver avsevärt mindre energi för samma transportarbete. Dessutom kommer de flesta bli skjutsade istället för att köra eget fordon när det blir tillräckligt billigt. Dessa tre steg framåt har Bzzt tagit redan idag. Ett ytterligare kommande steg är att fordonen blir autonoma så att resekostnaden blir ännu lägre.

Gäller att vara unik

Idag finns många bolag inom hållbara transporter som utmärker sig i olika mån, det gäller därför att vara unik på marknaden för att kunna få ett större genomslag. Bzzt verkar hittills vara ensamma av sitt slag, där de vill erbjuda ett komplement till kollektivtrafiken likväl som ett billigt och miljövänligt alternativ till “gammeltaxi”, som de själva uttrycker det.

– Vi vill hävda att det Bzzt gör är helt unikt, och att det inte finns något annat bolag som gör det vi gör. Det finns flertalet bolag som producerar små eldrivna fordon, men det finns inget annat bolag som har startat en taxiverksamhet med små eldrivna fordon, fokuserar på korta resor i staden, och är superbilliga. Vi är bara i början av en miljövänlig transformering av taxibranschen, avslutar Zacharias Ahlberg.

Källa: Veckans affärer