Nyhet | Därför är det rätt läge att installera solceller just nu - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Därför är det rätt läge att installera solceller just nu

Allt fler i Sverige installerar solceller på sina tak. Många väljer dock fortfarande att vänta på att tekniken ska utvecklas, i hopp om att det skulle leda till ett bättre pris.

Uppdaterat 22 mars 2018
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

– Det är som med all teknik. Det kommer hela tiden något nytt, men om man försöker vänta ut solcellerna för att det kommer bli mer förmånligare längre fram är man fel ute, menar Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.

Redan på 1800-talet började man utveckla de första solpanelerna i New York. Sedan, när fossila bränslen tog fart under 1920-talet föll solpanelerna i glömska. Snart fick de dock ett uppsving igen, efter oljekrisen 1979.

– Den teknik som är dominerande inom solceller är kisel. Den har en teoretisk maxeffekt som inte är uppnådd ännu, men vi är inte långt ifrån, säger Niklas Johansson.

En stark fördel med att inte vänta för länge är att staten erbjuder goda investeringsstöd till den som installerar solceller. Stödet höjdes till 30 procent från och med i år. Tillsammans med utplanad prissänkning blir det mycket förmånligt att investera just nu. Ytterligare prissänkning riskerar att sammanfalla med minskade statliga stöd.

Börja producera din egen el – bli solfarmare

Se hur mycket du kan tjäna på solceller – testa solcellskalkylen