Den 27 mars är det återigen dags för världens största klimatmanifestation, Earth hour. Runtom jorden släcks stad efter stad, hus efter hus ner för att uppmärksamma klimatkrisen och uppmana till förändring. 

WWF (Världsnaturfonden), som 2007 tog initiativ till Earth hour, har tagit fram en lista med 50 förändringar var och en av oss kan göra för att ställa om till en mer hållbar livsstil. Vi fastnade särskilt för fem av dem. Vilken förändring vill du genomföra?

1. Bygg eller köp ett insektshotell

Vare sig du bor på landet eller i stan så finns det viktiga insekter i närheten. Ett insektshotell ger dem en bra miljö att leva i. Det går både att köpa och tillverka egna insektshotell. Bor du i lägenhet? Lyft frågan med din bostadsrättsförening eller hyresvärd om att till exempel sätta upp ett insektshotell på innergården! Utan dessa viktiga pollinatörer blir det mindre skördar, sämre utveckling och smak av frukt, bär och nötter.

Bin flyger till bikupa

2. Reparera innan du köper nytt

Att tillverka ny elektronik eller nya vitvaror påverkar miljön i stor utsträckning. Förutom att ställa sig den viktiga frågan om du verkligen behöver produkten kanske du kan köpa begagnat eller reparera den befintliga istället? Idag kan man exempelvis köpa begagnade rekonditionerade mobiltelefoner med garanti. Vitvaror kan få ett förlängt liv efter en reparation, som du dessutom kan få rutavdrag för.

3. Skaffa solpaneler

Solens energi är ständigt förnybar, den kommer inte ta slut inom överskådlig framtid. Solenergi ger inte heller några uppsläpp under värme- eller elproduktionen. Med det nya Gröna rotavdraget kan du nu få skattereduktion för installation av ny grön teknik med upp till 50 000 kronor som till exempel solceller.

Solceller med moln och blå himmel

4. Återvinn alla dina batterier, även de dolda!

Batterier innehåller miljöfarliga ämnen. I batterier finns det också massor av metaller och andra material som i sig inte är farliga, men för att utvinna metallerna sker gruvdrift som påverkar människor och miljö negativt. Därför är det bra att återvinna alla batterier, så var noga med att ta ur batterierna även från till exempel gamla teknikprylar som du lämnar på återvinningsanläggning.

5. Justera termostaten och möblera energisnålt

När du vädrar är det bättre att öppna fönsterna ordentligt och vädra rejält en kort stund än att ha fönster eller balkongdörr på glänt under hela dagen. Stäng av termostaten helt när du vädrar och sätt på den igen när du har stängt fönstret. Det är också smart att tänka på att möblera så energisnålt som möjligt i hemmet. Undvik att sätta stora möbler framför elementen, för då kan inte luften och värmen cirkulera i rummet. Se också över dina fönsterbänkar – om du har mycket växter och saker där hindrar det också luftflödet och kan skapa till exempel kalla golv.

Det är alltid bra att tänka på hur du kan spara energi i hemmet och sänka såväl elförbrukning som din elräkning.

Man borstar tänderna i duschen med gult duschdraperi

Och till sist – glöm inte att släcka lampan klockan 20.30-21.30 den 27 mars!