Just nu täcker snön nästan hela Sverige och vintern är kallare än på flera år. Det påverkar elpriset – vi berättar varför och vad vi tror om priserna på längre sikt.

Det rörliga priset har stigit under början av året och är för närvarande högre än fastprisavtalen. Det är en konsekvens av det kyliga och torra vädret som råder just nu. 

– Vädret har förändrats ganska kraftigt under inledningen av 2021, med kallt, torrt och stundtals vindfattigt väder. Det kalla vädret har gjort att efterfrågan på el har ökat och det rörliga priset har gått upp, säger Johan, elprisanalytiker på E.ON.

Vad påverkar elpriset?

Det som främst styr elpriserna i Sverige är tillgången på vatten, eftersom elproduktionen till stor del är beroende av vattenkraft. Sedan nästan ett år tillbaka har tillgången på vatten varit väldigt god för vattenkraftsproducenterna, men den senaste tidens torra väderlek har försämrat situationen och vid kallt och torrt väder som nu kan priserna stiga tillfälligt.

Elpriserna påverkas även av andra väderförhållanden. Om det till exempel blåser lite, vilket det periodvis har gjort hittills i vinter, kan elen bli dyrare. Olika säsonger påverkar också elpriset, eftersom man i regel förbrukar mer el under vintern och mindre el under sommaren. 

Så här ser det ut just nu på elmarknaden

Efter att det kalla vintervädret gjorde sitt intåg i hela landet i början av februari upplever vi nu en tillfällig topp i elpriset.

– Vår nuvarande bedömning är att det rörliga elpriset kommer att ligga lite högre under inledningen av året och därefter falla tillbaka när vintern släpper sitt grepp om landet, säger Johan.

Även om de rörliga priserna för närvarande ligger lite högre än fastprisavtalen tror vi att det rörliga priset på ett års sikt kommer att vara det mest fördelaktiga.

Har jag rätt elavtal?

Kanske undrar du om du har rätt elavtal? För dig med lägre förbrukning har det historiskt sett varit mest gynnsamt med ett rörligt pris och vi tror att det på ett års sikt gäller även nu. Så sitt lugnt i båten i vinter.

För dig som har lite högre förbrukning gäller samma sak, vi tror att det rörliga priset är det bästa på lång sikt. Men om du tycker att det känns osäkert med ett rörligt pris, så ger ett fastprisalternativ en större trygghet och kan därför också vara ett bra val. Just nu ligger fastprisavtalen på attraktiva nivåer.

Håll koll på din förbrukning

Kanske märker du att det går åt mer energi därhemma och att elräkningen är högre än vanligt? På Mitt E.ON kan du hålla koll på din dagliga förbrukning. Det som gör störst skillnad på kort sikt är att minska din elkonsumtion. 

Händer som håller kopp med kaffe och mugg med te

Kostnadsfri energirådgivning

Vi erbjuder dig som kund en kostnadsfri personlig energirådgivning (värde 495 kronor). Varje hem är unikt, därför utgår vårt samtal givetvis från dina förutsättningar. 

Man med headset på kundservice

Kontakta oss

Vill du veta mer om hur du kan spara energi eller vill byta elavtal? Du är alltid välkommen att kontakta oss här på eon.se eller på 0771-22 24 24.