Hållbarhet | Så får du en god och hållbar jul - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Gör din jul mer hållbar

Julen står för dörren, och kanske har du redan fullt upp med lussebak, julklappsinköp och pyntning. Men precis som med allt annat roligt, så gäller det att se till att fira jul på ett hållbart sätt. Här får du några tips på vägen.

Uppdaterat 28 november 2018

Hugg din egen julgran

Det kan verka frestande att skaffa plastgran eftersom den kan återanvändas år efter år. Men om man räknar samman produktion, transporter och giftiga kemikalier blir miljöpåverkan faktiskt allra störst med en plastgran. Köp i stället en KRAV-märkt närodlad rödgran eller kungsgran. Eller samla ihop gänget, beväpna dig med en yxa och bege dig ut i skogen. Glöm inte att du såklart måste ha markägarens tillstånd innan du hugger vildgran.

Tänd ett ljus och låt det brinna

Men välj gärna ett Svanenmärkt ljus av stearin eller bivax. Svanenmärkta ljus får inte vara gjorda av palmolja eller sojaolja, och minst 90 % av ljuset ska vara gjort av förnybar råvara. Det finns också Svanenmärkta värmeljus, som inte har något aluminiumhölje och som går att använda som refill.

Ha ett närproducerat julbord

Mat som är KRAV-märkt, MSC-märkt eller ASC-märkt är bra för miljön. Prova gärna vegetariska rätter, både Janssons frestelse och köttbullar finns till exempel i vegetariska varianter. Om du vill ha kött på julbordet så välj KRAV-märkt eller ekologiskt kött. Då vet du att din gris har mått bra. Skippa rödlistad mat helt och var inte rädd för att skapa nya mattraditioner.

Ta tåg eller buss

Åk kollektivt om du ska fira jul på bortaplan. Julen är en av våra största resehelger, och varje år leder stress och halt väglag till olyckor i jultrafiken. Satsa på tåget i stället eller ta bussen, det finns bekväma långfärdsbussar till många ställen i Sverige.

Julpyssla i stället för att köpa

Gör ditt eget julpynt. Inget sätter stämningen som en riktig pysseldag med kompisarna eller familjen. Använd papper, tyg och naturliga material för att sätta ihop julkransar och julgranspynt. Här kan alla vara med och hjälpa till, och ni får garanterat helt unika utsmyckningar.

Låt elljuset skina

Glimmande, skinande elljus hör julen till. Men använd LED-lampor för att lysa upp ditt hem. De är energisnålare och blir inte lika varma som vanliga glödlampor, något som din adventsstjärna kommer uppskatta när den halkar på sned. Toppa med timer så att du kan få ljusen att lysa precis när du vill – och släcka dem under dagtid. Här kan du skaffa ledlampor till din julgran.  

Om du vill skaffa en lampsockel med timer finns det här.