Nyhet | Energihubbar, tvättmaskiner och minielbilar vann 2018 års E-prize - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Energihubbar, tvättmaskiner och minielbilar vann 2018 års E-prize

Energihubbar som delar på gemensamma resurser, vattenåtervinning från tvättmaskiner och elbil i miniformat. Det är idéerna som belönats med 2018 års E-Prize. Det särskilda ’Folkets E-prize’ gick till Unity.

Uppdaterat 12 oktober 2018
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

E-Prize, som är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer, är Sveriges största energipris och firar i år 10-årsjubileum. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna: förnybar energi, energieffektivisering samt hållbara transporter.

2018 års pris, som delades ut i samband med konferensen Go green e-prize, går till Ferroamp, Mimbly och Unity.

Unity fick även Folkets E-Prize som korades genom en särskild öppen omröstning på webben.

Förnybar energi: Ferroamp

I kategorin förnybar energi vann Ferroamp juryn röst. Ferroamp har skapat energihubbar där elkunder kan dela på gemensamma resurser så som solceller, energilager och laddplatser för elbilar. Juryns motivering lyder: "Med en teknikhöjd som verkligen sticker ut i den svenska greentechsektorn går man i bräschen för den nya, lokala energimarknaden. Genom att erbjuda elkunderna att dela på gemensamma resurser som solceller, energilager och laddplatser för elbilar har man tagit delningsekonomin till energisektorn."

Energieffektivisering: Mimbly

I kategorin energieffektivisering vann Mimbly som är ett startupföretaget som återvinner vattnet från tvättmaskiner. Tekniken sparar inte bara vatten och energi utan samlar också in mikroplaster. "Energieffektiviseringen är bara en av finesserna i den breda palett som erbjuds i detta svensk greentechs eget Kinderägg. Här angriper man kostnadseffektivt hela tre miljöutmaningar i samma innovativa lösning genom att också spara vatten och samla in mikroplaster." Lyder juryns motivering.

Hållbara transporter: Unity

I kategorin hållbara transporter vann Unity som utmanar de stora fordonsjättarna med en elbil i miniformat för både direktförsäljning och på sikt även för bilpool. Juryns motivering för kategorin lyder: "Med ett gediget helhetstänk kring affärsmodellen, en digital spets och en ambition och aktivist-framtoning som också verkligen behövs för att utmana i en av de tuffaste av branscher vill man skapa en långsiktig grön transportlösning för den urbana människan. Eller som man själva uttrycker det, '"Ambitionen är inte att göra den bästa bilen i världen, utan den bästa bilen för världen."

Juryn för E-prize 2018

Linda Burenius Magnusson, head of public affairs, OX2, ordförande, 100% förnybart, vice ­styrelseordförande, Svensk Vindenergi och styrelseledamot, Almi Green Tech Fund

Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF

Anita Aspegren, chef avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten

Johan Mörnstam, chef Energy Network, E.ON

Per Olof Lindsten, redaktör och digitalredaktionschef, Veckans Affärer (juryordförande)