Nyhet | Fina testresultat i Simris - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Fina testresultat i Simris

I början av mars var det äntligen dags för den första testveckan för ö-nätsdrift i det lokala energisystemet i den lilla skånska byn Simris. Trots varierande väderlek blev utfallet positivt.

Uppdaterat 16 maj 2018
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

Projektet invigdes i oktober men av olika anledningar, bland annat besök av möss i batteristationen, blev det alltså först i början av 2018 som systemet kunde testköras på riktigt.

Under 35 timmar och 15 minuter av de planerade 40 timmarna var Simris självförsörjande på lokalproducerad el från förnybara energikällor. Testerna visade att elkvaliteten i systemet är god och stabil, precis som förutspått.

– Det är ett bra resultat. Anledningen till att vi inte var i ö-nätsdrift alla de 40 timmarna var brist på produktion. Det saknades både vind och solsken under den första testdagen, säger projektledare Peder Kjellen.

Sömlös övergång till ö-drift

Den automatiska kopplingen från och till ö-nät fungerade mycket bra. Övergången görs sömlöst, så att kunderna inte påverkas.

– Än så länge går det riktigt, riktigt bra och den första testveckan mötte alla våra förväntningar. Jag har träffat några av byborna och de har inte märkt någonting när vi gått över från ordinarie drift. Det blir vi väldigt glada för, sade kommunikationsansvarig Stina Albing till Sveriges Radios Dagens Eko, när de var på besök i Simris.

LES lockar intresse

Sveriges Radios reportage fick stort genomslag i medier över hela landet. Nyheten fångades upp av TT och nästan femtio andra nyhetskällor.

– Jag tycker att reaktionerna på inslaget talar sitt tydliga språk. Det finns ett stort intresse för LES kopplat till energiomställningen, avslutar Stina.

Planen är att byn ska vara självförsörjande på el var femte vecka och vi ser nu fram emot många fler dagar med lokalproducerad och förnybar el till Simris!