Här är finalisterna i E-Prize 2019

E-Prize, som är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer, är Sveriges största energipris. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna förnybar energi, energieffektivisering samt hållbara transporter.

Här är 2019 års finalister inom respektive kategori:

Hållbara transporter

Einride
Mjukvaruföretaget som utvecklar ett system med batteridrivna, självkörande lastbilar koordinerade av ett intelligent ruttplaneringssystem.

Elonroad
Utvecklar ett system som ska kunna ladda elfordon även under färd med hjälp av skenor i vägen som bara strömsätts direkt under fordonen som laddas.

APR Technologies
Vill ta sin rymdteknik för effektivare satelliter till att bl a öka laddhastigheten för batterier i elbilar.

Förnybar energi

Epishine
Solenergibolaget som utvecklar resurseffektiva, billiga och skalbara solceller helt av organiska material.

Greenbyte
Har utvecklat en mjukvara där energibolag kan övervaka och analysera vind- och solkraft i realtid för att optimera produktionen.

Nilar
Producerar energilager baserade på bipolära hydridbatterier med betydligt längre livslängd för kommersiella fastigheter, hushåll, fabriker och smarta elnät.

Energieffektivisering

Altered
Med en unik vattenkransteknik som ser till att vattnet kan användas mycket mer effektivt med hjälp av trycket i ledningen och hastigheten på vattnet sparas både vatten och energi.

Friendly Building
Har utvecklat en metod att alltid bygga energismarta passivhus vare sig kunden efterfrågar det eller inte.

Ngenic
Skapar smartare elnät genom digitalisering som ger bättre samverkan mellan produktion, distribution och konsumtion så att man därigenom kan undvika marginalproduktion som bygger på fossila bränslen.