Nyhet | Givewatts och E.ON i samarbete om klimatkompensation - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Givewatts och E.ON i samarbete om klimatkompensation

Givewatts hjälper Östafrika att gå från fotogen och ved till en modern och effektiv energilösning. Nu går E.ONs gasolverksamhet in som en viktig partner i detta arbete.

Uppdaterat 29 augusti 2018
Publicerat av E.ON Gasol

– En spis och en lampa från Givewatts minskar utsläppen av koldioxid med cirka 10 ton. Samtidigt effektiviseras matlagningen, avskogningen minskar, unga får en ordentlig lampa att läsa vid för att bättre klara skolan och hushållen sparar in 2 300 kronor om året i bränslekostnader för varje spis och lampa, säger Emil Hellström på Givewatts i Stockholm.

E.ON har som mål att erbjuda sina kunder förnybar eller återvunnen energi år 2025. Gasol är idag en fossil produkt som trängt undan stora mängder kol och olja. Därmed slipper man stora mängder utsläpp av sot och partiklar, men fortfarande finns koldioxiden i avgaserna. Samtidigt pågår utvecklingen av förnybar gasol. Det finns ännu så länge för små volymer för att produkten ska vara kommersiellt intressant, men utvecklingen går fort.

– Vi sökte därför ett bra sätt att klimatkompensera och fann då Givewatts, berättar Per Elfvin, Affärsutvecklare på E.ON Gasol Sverige.

– Givewatts går längre än att minska utsläppen av koldioxid. Genom att addera socioekonomiska faktorer blir effekten än större. Unga ges chansen att bli duktigare i skolan, familjer slipper att andas in avgaser från fotogen, effektivare matlagning frigör tid för främst kvinnor och inte minst minskade utgifter för bränsle, det är effekter som skapar basen för ett bättre liv för många. Det gillade vi, fortsätter Per Elfvin.

E.ON är det första företaget som klimatkompenserar genom Givewatts. Hela konceptet har tagits fram gemensamt.

Givewatts arbetar i Tanzania och Kenya. Det är en ideel organisation i Sverige med ett 90-konto. Givewatts delar inte ut lampor och spisar gratis, utan säljer dem till människor med långa avbetalningsplaner och utan förtjänst. Avbetalningen motsvarar den tidigare kostnaden för bränsle under ett år. På så vis skapas en lokal ekonomi som driver utveckling av samhället på ett sätt som inte gåvor och bidrag gör.

– Till och med april 2018 har Givewatts distribuerat 35 176 solcellslampor och spisar. Vi uppskattar att över 170 000 människor har berörts i positiv bemärkelse av vår verksamhet, säger Emil Hellström.

Gasol är en flexibel, effektiv och ren energigas med hög verkningsgrad och precision, vilket ger snabb och exakt reglering av temperatur och förbrukning. Under 2017 levererade E.ON Gasol 110 000 ton gasol till nästan 400 kunder i Sverige.