5 tips på hur du sänker din elräkning i vinter

Nu är hösten här på allvar, och då kan det vara bra att rusta hemmet för de kallare månaderna. Här är några enkla tips som hjälper dig att hålla värmen hemma, samtidigt som du får ner elräkningen.

1. Möblera smart

Ställ inte möbler direkt framför elementen. Då når värmen inte ut i rummet. Möbler som blockerar elementen kan dessutom lura termostaten att tro att det är varmare än vad det är, så att den drar ner på värmen.

2. Sänk inomhustemperaturen

Sänk inomhustemperaturen med någon grad och köp duntofflor eller sköna mattor så att du håller värmen. En enda grads sänkning kan faktiskt minska energiförbrukningen med cirka 5 procent. Det blir en tusenlapp om året i det genomsnittliga hushållet.

3. Mät, täta och stäng!

Kolla temperaturen i de olika utrymmena hemma med en termometer. Om du märker att det drar från fönster eller dörrar så täta dem. Se till att hålla dörren till ouppvärmda utrymmen stängd.

4. Duscha smart

Var snabb när du duschar, och stäng av vattnet när du tvålar in dig. En dusch på 12,5 minuter motsvarar samma varmvattenmängd som ett bad, så duschar du längre är det faktiskt smartare att bada. Duschmunstycket kan också vara en bov i dramat; om du har ett gammalt duschmunstycke så byt till ett snålspolande. Då halverar du vattenåtgången och kostnaden för uppvärmningen.

5. Byt dåliga packningar

En droppande kran kan kosta 750 kronor om året – pengar och energi som du kan ha roligare för.