Vår julgranola är en utmärkt gåva till någon du tycker om – eller till dig själv. Den doftar underbart av kanel och kardemumma och får smak av bland annat kokos och julröda tranbär. Vår julgranola är en lyxig, ugnsbakad variant av müsli. Självklart är den lika god att äta året runt, variera då gärna innehållet.

Förvara granolan i en burk med tättslutande lock, kanske har du en återvunnen glasburk i dina gömmor som du kan använda? Knyt om ett rött band och din gåva är klar!

Ingredienser till cirka 1,5 liter

5 dl fiberberikade havregryn

2,5 dl kokosflingor

2,5 dl riven kokos

2 dl grovhackade nötter, som hasselnötter, valnötter eller cashewnötter

1 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

1/2 tsk salt

3 tsk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

2 dl flytande honung

1 msk vatten

3 dl blandad torkad frukt, som fikon och tranbär (variera gärna med dadlar, aprikoser, äpplen och russin)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Blanda alla ingredienser utom den torkade frukten noga. Grynen ska fästa ihop lite grand.

  3. Fördela blandningen på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter. Rör om efter halva tiden.

  4. Skär den torkade frukten i små bitar. När granolan har svalnat, blanda då ner frukten. Förvara i en burk med tättslutande lock.