Nyhet | GreenMobility och E.ON i gemensam europeisk satsning - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

GreenMobility och E.ON i gemensam europeisk satsning

I framtiden blir det enklare att köra grönt och ljudlöst genom europeiska storstäder. Det danska bilpoolsföretaget för elbilar GreenMobility och energiföretaget E.ON går nu samman för att rulla ut laddinfrastruktur och elbilar i flera europeiska städer.

Uppdaterat 12 april 2018
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

Sedan 2016 har det varit möjligt att använda någon av GreenMobilitys elpoolbilar i Köpenhamn. De har bidragit till att minska trängseln, förbättra luftkvaliten och gjort det enklare att ta sig runt i staden. Med Köpenhamn som förebild gör nu företagen gemensam sak för att sprida bilpoolen för elbilar till resten av Europa.

– 2021 ska man kunna köra i våra elbilar i 20 städer i Europa. Tillsammans med ett europeiskt energiföretag som E.ON har vi en bra grund för att starta GreenMobility även i städer där det ännu inte finns utbyggt en laddinfrastruktur, säger Torben Andersen, VD på GreenMobility.

I Köpenhamn, där GreenMobility idag har 400 elstadsbilar, laddas bilarna i E.ONs laddnätverk, och samarbetet ska nu tas ut i Europa, där efterfrågan på bilpooler med elbilar ökar.

– Alla stora städer har problem med både trängsel och luftföroreningar, och flera europeiska städer har redan beslutat att fasa ut dieselbilar och att införa miljözoner. Därför är bilpooler med elbilar idealiska. De löser problem med trängsel och elbilar har varken avgasrör eller avger buller, säger Tore Harritshøj, VD för E.ON Danmark och ansvarig för E.ONs nordiska mobilityaffär, och förtydligar att all el i E.ONs publika laddnätverk kommer från förnybara energikällor.

Elbilar minskar luftföroreningar och trängsel

Nya siffror från Europeiska miljöbyrån visar att de allra flesta invånarna i europeiska städer utsätts för alldeles för höga halter av luftföroreningar. Miljöbyrån värderar att föroreningar i luften bidrar till 428 000 förtidiga dödsfall om året i Europa. Även om luftkvaliteten i norra Europa generellt är bättre än i södra Europa, så är utsläppen av hälsoskadliga gaser och partiklar alldeles för höga på många platser.

– Elbilar släpper inte ut hälsoskadliga gaser som Nox och CO2 vid körning och bilarna bidrar därmed till att förbättra luftkvaliteten i städerna. Faktiskt bidrog elbilarna i Köpenhamn till att undvika cirka 35 ton CO2 under 2017, så man kan definitivt säga att de är ett viktigt redskap för att städerna ska nå sina klimatmål, säger Torben Andersen, VD för GreenMobility.