Nyhet | Så fixar du solceller som passar just ditt hus - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Guide: Så fixar du solceller som passar just ditt hus

Sommarmånaderna lyser solen som starkast och du kan producera som mest solenergi. Men självklart ger dig solcellerna energi året om och funkar på alla sorters tak. Här är guiden till just ditt tak.

Publicerat 25 augusti 2017
Publicerat av E.ON Försäljning

Att installera solceller på sitt tak är ett bra sätt att använda naturens resurser. Beroende på storleken på taket går det att bli så gott som självförsörjande av hushållsel, och med ett solcellsbatteri kan man lagra sol på dagen för att använda på kvällen. Men hur gör man då om man vill installera solceller på sitt tak?

– Man ringer bara oss så hjälper vi er med att se vilken skräddarsydd lösning som skulle passa just er, säger Marie Klingmann, säljansvarig för solceller på E.ON.

– Inom sex veckor från det att du skrivit på den offert du fått av oss så kan solcellerna vara färdiginstallerade på ditt tak, säger Marie Klingmann.

Glöm dock inte att det kan behövas bygglov, vilket du ansöker om hos din kommun. Sedan räcker så klart solen till även på hösten och vintern, även om den inte lyser lika starkt då.

Kan alla då få sina solceller installerade samtidigt om man är flera hushåll?

– Vi planerar installationen så att det passar dig. Sedan vill vi ju gärna göra dina grannars installationer när vi ändå är på plats – men viktigast är att tiden fungerar för dig och dina grannar.

Vilka tak kan då ha solceller? Svaret är enkelt: i princip alla tak. Och om taket är skuggigt går det också att lösa.

– Om taket är skuggigt bara en del av dagen kan man sätta en optimerare som tar hänsyn till detta. Annars kan man välja att inte sätta solceller just på den delen av taket som är i skugga, eller att sätta solceller på väggen och på gräsmattan.

Här följer några exempel på hur lösningar för olika sorters tak kan se ut.

Sommarstugan

En sommarstuga med ett tak på 14 kvadratmeter har plats för åtta solpaneler. De kan producera drygt 2000 kWh per år vilket bör täcka hela ditt behov av hushållsel.

Den mindre villan

Ett tak på 20 kvadratmeter rymmer tolv solpaneler som kan producera över 3100 kWh per år. Det motsvarar ungefär halva ditt behov av hushållsel.

Den stora villan

En stor villa med ett tak på 33 kvadratmeter har plats för 20 solpaneler, vilket ger dig cirka 5200 kWh per år. Det täcker nästan hela ditt behov av hushållsel.

Gården

Med ett riktigt stort tak på 66 kvadratmeter ryms 40 solpaneler. De kan ge drygt 9500 kWh per år vilket kan ge dig ett överskott av el som du kan sälja tillbaka ut till elnätet.