Guide: Så finansierar du solceller till huset

Är solceller en bra investering, och hur ska man gå tillväga för att finansiera installationen av solceller? David Sätterman, Head of New Solutions på E.ON förklarar att även om det kan kännas som en betydande investering initialt är intäktsströmmarna och subventionerna just nu förmånliga.

– Dels kan du använda ROT-avdraget för installationen för solcellerna, vilket är 9 procent av totalkostnaden. E.ON har även bidragit till att ta fram attraktiva finansieringsalternativ för solceller, som till exempel ett sollån som är ett fördelaktigt lån med låg ränta.

Tänk långsiktigt

Det är viktigt att se solceller som en långsiktig investering, menar David Sätterman.

– Livslängden för våra solceller är cirka 30 år och återbetalningstiden cirka 10 år. Du sparar pengar eftersom du producerar din egen el och blir inte lika beroende av marknadspriser. Och du tjänar pengar genom att sälja tillbaka elen du inte använder.

När dina solceller är återbetalda går du alltså med vinst. Solcellernas höga avkastning gör dem lönsamma, även om du finansierar dem med ett lån.

– Solceller har en genomsnittlig årlig avkastning på 8-10 procent, så det är en lönsam investering även om man finansierar dem med ett lån, avslutar David Sätterman.

Just nu får du grön rot-rabatt på våra premiumpaneler!

Investeringsstödet för solceller går inte längre att söka, men troligen kommer det nya gröna rot-avdraget till årsskiftet. I väntan på det får du just nu en rabatt som motsvarar skillnaden mellan det befintliga rot-avdraget på 9% och det kommande på 15%.