Nyhet | Hur mycket vet du om solenergi? - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Hur mycket vet du om solenergi?

Solenergi är lättare att ta tillvara på än de flesta tror. Det finns myter som florerar kring solenergi där den ofta beskrivs som dyr och komplicerad. I den här artikeln slår vi hål på några av de vanligaste myterna.

Uppdaterat 5 januari 2017

Solen är grunden till allt. Men mycket av den energi som solen varje sekund ger jorden har vi varit dåliga på att ta hand om – fram tills nu. Hanteringen av solenergi har utvecklats i en dramatisk takt sedan 1900-talets andra hälft. Utvecklingen har lett till att vem som helst i dag kan skapa sin egen el tack vare solceller på taket. 

Men det finns en del myter som beskriver solenergin som dyr och omständlig. Saken är att många av myterna inte stämmer.

Fem vanliga myter om solenergi

Myt 1. Det blir inte lönsamt för mig

Självklart är solceller en investering – men de senaste åren har priserna gått ned, och ligger på en fjärdedel av vad de gjorde för fem år sedan. Idag ligger återbetalningstiden för solceller på omkring 16 år. Och efter det är driftskostnaden i princip noll.

I början av nästa år lanserar E.ON ett batteri som kan lagra solenergi så att den kan användas när det behövs, exempelvis på kvällen när solen gått ner. Genom att lagra elen från dina solceller i batteriet, kan du använda den även när solen gått ner. Det är ett smart sätt att ta tillvara på energin, som annars går tillbaka ut i elnätet. På så sätt förbrukar du mer av din egen, förnybara energi och är ett steg närmare att bli självförsörjande.

Myt 2. Det är för lite sol i Sverige

Det behövs inte starkt solljus och värme. Vanligt dagsljus – även om det är molnigt – räcker för att generera energi. Vid lättare molnighet genererar panelerna ändå 50 procent av sin maxkapacitet.

Myt 3. Jag har inte tillräckligt med plats att installera solpaneler

En vanlig storlek på solpaneler är cirka 1 x 1,5 meter, och de går att montera flexibelt. Och det är inte bara tak som kan användas, det funkar också att sätta dem i trädgården eller på en solig vägg.

Myt 4. Mitt tak passar inte, det är ju skugga på ena sidan av taket när solen rör sig under dagen

Om det faller skugga på några av solpanelerna i ett system så kan det bli så att de paneler som genererar minst ström, begränsar strömmen i hela kedjan. Men med så kallade optimerare på baksidan av solpanelerna får du fortfarande full effekt av dem som är i solljus.

Myt 5. Solceller är fula och skrymmande

Utvecklingen går framåt, och solceller kommer i nya utföranden hela tiden. Det finns till och med genomskinliga tunnfilmssolceller som går att fästa på fönster som absorberar solstrålarna. Och om du inte vill montera solcellspaneler på taket så finns det färdiga takpannor i glas med inbyggda solceller.