Sam­arbetet ska ge kunden en integrerad lösning där IVECO levererar fordonet och E.ON förser och stöttar IVECO-kunderna med ladd­stationer i hela Skandinavien.  Foto: IVECO

För att möta de ökade kraven på mer ansvars­fulla transporter har E.ON och IVECO tecknat ett nytt samarbets­avtal. Tillsammans ska bolagen bidra till en uppgradering av infrastrukturen för elfordon i Skandinavien.

Med den ökade efter­frågan på el­fordon inom transport­branschen är IVECO:s avtal med E.ON om ladd­lösningar i Sverige, Danmark och Norge helt rätt i tiden – och det är ingen slump att sam­arbetet ingås nu. IVECO lanserade nyligen den nya elektriska transport­bilen IVECO eDAILY, den populära DAILY:s "elektriska tvilling". Tack vare samarbetet kan kunden få en integrerad lösning där IVECO levererar fordonet och E.ON förser och stöttar IVECO-kunderna med ladd­stationer i hela Skandinavien.

– Transport­branschen står inför en stor förändring, där laddning kan vara en utmaning. Det måste passa in i logistik- och transport­mönstret, så det kräver ofta skräddar­sydda lösningar. Det är just därför detta är ett viktigt avtal för oss. Tillsammans med E.ON banar vi vägen och kan nu leverera en komplett elektrisk lösning med både IVECO eDAILY och laddnings­möjligheter, säger Anders Nilsson, försäljnings­direktör för IVECO Sweden AB.

Marknaden rör sig alltmer mot el och nya IVECO eDAILY är en transport­bil med noll­utsläpp.

– Marknaden för transportbilar går den elektriska vägen och vi räknar med att marknads­andelen för elbilar i Sverige kommer att öka kraftigt de kommande åren. I Sverige är den för närvarande bara sju procent. Men försäljningen av transport­bilar ökar varje månad och det råder ingen tvekan om att det är på den vägen det går, säger Anders Nilsson.

Trots positiva prognoser för elfordons­marknaden släpar ladd­infrastrukturen efter. Därför är det nya samarbetet med E.ON också ett viktigt steg i utvecklingen av att förbättra ladd­nätverket i Norden, anser Christian Halleløv, Head of Global eTransport på E.ON.

– Vi är verkligen glada över samarbetet och att på detta sätt kunna hjälpa IVECO:s kunder med en integrerad el­lösning i Skandinavien. Vi arbetar kontinuerligt med transport­branschens gröna omställning och nu är det dags för de tyngre fordonen att gå över till el. Med IVECO:s kommande utbud av tyngre el­fordon blir det lättare för transport­företag att välja el. Vårt gemensamma mål är att göra övergången till elfordon enkel för IVECO:s kunder. Det ska vi bland annat uppnå genom att göra det möjligt för kunderna att ladda där behovet finns, till exempel där fordonen lastas eller parkerar över natten.

Christian Halleløv är även nöjd med att kunna bidra till en enklare användning av framtidens elektriska transport­bilar.

– Hela idén med sam­arbetet är att ta bort oron från kunden. IVECO:s säljare är bra på ladd­lösningar, men de behöver inte vara experter. När IVECO har sålt en IVECO eDAILY kommer E.ON till platsen med experterna och stöttar kunden med alla frågor de kan ha om laddarna: om det finns tillräckligt med ström på adressen eller om nät­anslutningen behöver uppgraderas. Om de sedan behöver ladda längs vägen får de ett ladd­kort så att de kan ladda på publika laddare. Allt det där hjälper vi till med.

Tillsammans har IVECO och E.ON förberett tre paket som de erbjuder till IVECO eDAILY-kunder: ett litet, ett medium och ett stort. I paketen ingår bland annat en lösning anpassad efter kundens behov av att lägga till eller ta ur batterier när fordonet köps, så att kunden kan optimera kör­sträckan och last­kapaciteten.

Om IVECO eDAILY

 • Samma kompletta modellutbud som den dieseldrivna Daily.
 • Enda eldrivna transportbilen som kan dra upp till 3,5 ton släpvagnsvikt.
 • Elektriskt kraftuttag för varje uppbyggnad.
 • Kan utrustas med upp till 3 batterier som ger upp till 300km räckvidd* (400 km för stadskörning), enligt WLPT.
 • IVECO eDAILY laddare för laddning t.o.m. 22 kW AC och 300 kW DC.

*Avvikelser förekommer beroende på modell, viktklass och antal batterier.

Läs mer om IVECO eDAILY

E.ON erbjuder

 • Skräddarsydd lösning för den specifika flottan och platsen
 • Rådgivning om subventioner
 • Intelligenta laddstationer med effekter från 11 kW till 300 kW
 • Skräddarsydd installation, driftsättning och användarvänliga och pålitliga laddstationer.
 • Daglig drift med 24/7 support – teknisk online och on-site service.
 • Full integration mellan stationerna och företagets energibehov via dynamisk load management.

Läs mer om vårt erbjudande till IVECO-kunder