Kraftigt snöoväder över östra Småland

Det kraftiga snöoväder som i helgen drog in över östra Småland orsakade ett stort antal nedfallna träd på elledningar. Vid kl 21.45 på söndagskvällen var cirka 750 kunder strömlösa. Stora mängder blötsnö, svårframkomlig terräng och många oplogade vägar gör att reparationerna drar ut på tiden.

E.ON har under dagen satt in ett stort antal extra resurser i fält och arbetet för att återställa elen till drabbade kunder görs så snabbt det är möjligt med hänsyn tagen till säkerheten. Under tiden görs omkopplingar i elnätet för att på så sätt återställa strömtillförseln till så många som möjligt, vilket gör att strömmen kan komma och gå.

Under kvällen beräknas antalet drabbade kunder att sjunka ytterligare men vissa kunder kan få vänta tills måndagen på att få strömmen åter. Under natten kommer felavhjälpningen pausas, med undantag för akuta åtgärder, och återupptas i morgon bitti.

På måndagen kommer resurserna för röjning och återställning att förstärkas ytterligare med fler skogsröjare och montörer. Om vädret tillåter kommer helikopter att sättas in för att snabbare kunna lokalisera träd på ledningar. 

Sex bandvagnar har tagits i bruk för att transportera personal och material och två reservelverk har placerats ut. 

Vi vill varna för att gå nära nedfallna ledningar. Rapportera gärna in skadade anläggningar eller träd på ledning via E.ONs ”Elhjältetjänst” Felanmälan av E.ONs elutrustning - eon.se.