Nyhet | Må bättre och cykla längre med elcykel - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Må bättre och cykla längre med elcykel

Allt fler upptäcker fördelarna med elcykel och i vår väntas intresset öka ytterligare, tack vare regeringens beslut att införa en premie vid köp av elfordon. Det innebär att du som köper en elcykel kan få tillbaka hela 25 procent av inköpspriset, upp till 10 000 kronor.

Uppdaterat 12 mars 2018

När du väljer elcykel istället för bil gör du en stor insats för miljön. Med motorn blir det möjligt att pendla längre sträckor än med en traditionell cykel och du slipper komma fram genomsvettig. Motion och de positiva effekterna på hälsan får du ändå eftersom du behöver trampa hela tiden även med en elcykel.

Elcyklar på uppgång

Under ett år säljs det ungefär 600 000 cyklar i Sverige och under förra året var rekordmånga av dem elcyklar, inte mindre än 67 000.

– Elcyklar utgör tolv procent av hela cykelmarknaden. Sverige börjar därmed närma sig de nivåer som vi ser i flera europeiska länder, där elcyklar utgör mellan 15-20 procent av marknaden, säger Klas Elm, VD i Svensk Cykling.

Välj den modell som passar dig

Det finns ett stort utbud av klassiska cykelmodeller att välja bland, men även cyklar med andra finesser. Det finns exempelvis de som har låda framtill, så du enkelt kan frakta hundar, prylar eller ha med barnen fastspända i säkerhetsbälten. Dessutom har det dykt upp mindre vikbara modeller och cyklar med lättare batterier men kortare batteritid.

I vår webbshop har vi fina elcyklar till bra pris!

Några saker att tänka på när du ska köpa elcykel

  • Eftersom cykeln är tyngre och du ofta cyklar snabbare än med en vanlig cykel är det viktigt att ha bra bromsar. Kolla noga upp att den modell du är intresserad av har bra fot- och handbromsar.
  • Var motorn och batteriet är placerade på cykeln påverkar tyngdpunkten och har olika fördelar och nackdelar. Det kan också vara svårare att exempelvis byta däck om motorkablar behöver monteras bort först.
  • Batteriet kan laddas när de är på cykeln, men det går också att koppla loss det och ladda inomhus. De allra flesta elcyklar har litiumjonbatterier som varken innehåller kvicksilver, kadmium eller bly.
  • En liten driftskostnad tillkommer jämfört med en vanlig cykel. Räkna med en elkostnad på cirka 25 öre per mil.
  • Och sist men inte minst. En elcykel har samma krav på hjälm som en vanlig cykel, vilket innebär att du måste bära hjälm om du är under 15 år. Hjälm rekommenderas dock för alla åldrar!

Vanliga frågor och svar om elcyklar

Vad klassas som elcykel och hur snabbt går det?

För att cykeln inte ska klassas som moped, och kräva hjälm och trafikförsäkring, måste motorn stängas av vid 25 km/h. Dessutom ska den stängas av när du slutar trampa. Om du inte trampar stannar motorn, men du bestämmer själv hur mycket du vill trampa och vilken hastighet du vill ha upp till 25 km/h.

Hur långt kan man cykla på en elcykel?

Räckvidden för batteriet beror på cykelmodell. Dessutom påverkar vind, backar, underlag etc. En normal räckvidd är 40-60 km, men vissa modeller klarar mer än det dubbla. När batteriet är slut kan du givetvis cykla av egen kraft.

Hur fungerar elfordonspremien?

Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år. Den kan användas en gång per person och gäller vid köp av en ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Premien motsvarar 25 procent av inköpspriset inklusive moms och maxbeloppet för bidraget är 10 000 kronor. Du ansöker hos Naturvårdsverket inom sex månader efter köpet.

Villkor för elfordonspremien

Ansök om bidrag för elcykel hos Naturvårdsverket