Nyhet | Ölandspar blev solfarmare och sparade tusenlappar - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Ölandspar blev solfarmare och sparade tusenlappar

Kajsa Löfstedt och sambon Johannes Lindgren har blivit solfarmare. Taket till deras 100 år gamla verkstad pryds numera av solceller – och succén har varit total.

Uppdaterat 5 juni 2017
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

På gården, belägen på södra Öland, där Kajsa Löfstedt och sambon Johannes Lindgren bor står dels ett 100-årigt verkstadshus, dels ett 70-årigt bostadshus.

Härifrån driver paret Lindgren Möbelsnickeri.

– Och jag är också textilformgivare och har min studio här, säger Kajsa Löfstedt.

Verkstadsbyggnaden uppfördes 1925 och har huserat möbelsnickeri ända sedan dess.

– Så vi har tagit över en verksamhet med långa anor.

Kajsa Löfstedt och Johannes Lindgren hittade gården för fem år sedan, och redan vid första visningen trillade polletten ner.

– Vi sa direkt till varandra: ”Wow, vilket drömläge för solceller”. Taket lutade 45 grader, det var söderläge, och det är mycket sol på Öland.

Paret förstod snabbt att de hittat en perfekt plats för solkraft. Och när de blev tipsade av en vän att anmäla sig till E.ONs Solfarmar-kampanj, där utvalda vinnare får solceller installerade, var valet enkelt.

– Jag skrev ihop en motivering som sedan följdes upp av en rad telefonintervjuer. Efter att vi fått bygglov gjordes installationen.

Ska täcka hela hushållets energibehov

Sedan i mars i år har Kajsa Löfstedt och Johannes Lindgren haft solceller på sitt verkstadstak. Tanken är att dessa ska täcka hela hushållets energibehov.

– Absolut, det ska täcka både verkstaden och bostadshuset. Och det kommer det att göra.

Kajsa Löfstedt tittar på den mätare hon har i sin studio.

– Nu är det ju regn ute, och väldigt mulet, men jag ser att den ger oss 1 045 watt i detta nu. Det är jättekul att följa hur det går, säger hon.

”Producerar mer än vi använder”

Kajsa Löfstedt lyfter framförallt den mobilapp som är kopplad till anläggningen där hon kan följa solcellernas prestation.

– Det är användarvänligt, och det är fantastiskt att kunna se exakt hur mycket man förbrukar. Det gör att man är smartare i sin energianvändning. Och sedan blir man så klart väldigt glad när man ser att det pumpar på bra från solcellerna.

Kajsa Löfstedt säger att medverkan i Solfarmarna har varit ”Otroligt lyckat!” och att allt ”Fungerar jättebra”. Hon och sambon har även fått ytterligare vatten på sin kvarn.

– Det ser ut som att vi kommer producera något mer energi än vi använder, och den kan vi då sälja. Men vi skulle även kunna köpa en elbil till exempel. Varje gång jag tankar funderar jag på vad det skulle kosta per mil om jag kunde dra det från taket.