Nyhet | Regeringen: Omställningen kan inte gå fort nog - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Regeringen: Omställningen kan inte gå fort nog

Klimatminister Isabella Lövin (MP) ser solceller som en viktig del i Sveriges omställning mot förnybar energi och vill se en fortsatt kraftig spridning av tekniken.

Uppdaterat 17 november 2017
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

Utökat investeringsstöd, skattereduktion på överskottsel och slopat bygglovskrav för solceller. Regeringen kunde knappast vara tydligare. Fler måste installera solceller i Sverige. Det är ”en nödvändig pusselbit för att nå målet om 100 procent förnybar energi”, enligt klimatminister Isabella Lövin (MP).

– Energimyndigheten har tagit fram en solelstrategi på uppdrag av regeringen och beräknar att solel kan stå för uppemot tio procent av den svenska elanvändningen år 2040. Det tycker jag är en bra nivå att arbeta för att nå, säger hon och påpekar att regeringens satsningar på solceller och möjligheter att producera egen el bland annat har inneburit att investeringsstödet har höjts från 50 miljoner kronor under Alliansregeringens tid till nu 915 miljoner kronor.

Samtidigt som hon menar att det aldrig har varit så enkelt och lönsamt att installera solpaneler medger hon att det finns mycket kvar att göra. Och solcellsfrågan står alltjämt högt på agendan.

– Regeringen utreder att slopa bygglovskravet för solceller samt att vidga skattereduktionen till att också omfatta andelsägt, så att den som bor i lägenhet får samma lönsamhet i att äga solceller (som den som bor i villa).

Det tycker Isabella Lövin är ”en bra nivå att ta sikte på”. Hennes vision är att teknikens utbredning fortsätter att fördubblas varje år. Då blir solel en viktig del i omställningen till endast förnybar el, menar hon.

Ser du inga risker med en för snabb omställning?

– Det finns förstås aspekter som måste tas hänsyn till i en snabb utbyggnad av solceller, exempelvis elnäten och att det finns utbildade personer för att göra installationerna.

– Det är viktigt med en successivt fortsatt utbyggnad av solceller och jag ser ingen anledning till oro för att omställningen går för fort, tvärtom.

EO.N vill bidra till en snabb utbyggnadstakt av solpaneler och erbjuder såväl inspiration som konkret stöd till privatpersoner och företag som vill satsa på tekniken, bland annat med sajten solpatrullen.se. Där hittar du svar på frågor som ”Hur fungerar solceller?” och ”Hur mycket solceller behöver man?”

 

Vill du prata med oss om solceller?

Ring Solpatrullen direkt på 0771-83 36 40 eller så ringer vi upp när det passar dig.

 

Håll dig uppdaterad om solceller
Vill du veta allt nytt som händer inom solenergi, solceller och batterilösningar? Anmäl dig till vårt soliga månadsutskick så håller vi dig uppdaterad.
Prenumerera på Solnytt

Nyfiken på solceller?
Hitta svaren på dina frågor om solceller och läs om hur de kan göra skillnad för både plånboken och miljön.
Läs mer om livet med solceller

Testa hur mycket solel du kan få från ditt tak
Se vad det kostar och hur mycket du kan tjäna på att skaffa solceller.
Till solcellskalkylen