Nyhet | Så tjänar ditt företag på solenergi - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Så tjänar ditt företag på solenergi

Att skaffa solceller är en bra affär – både för företaget och miljön. Genom att producera sin egna förnybara energi sänks energikostnaderna och man kan få avkastning på investeringen. Solceller på taket gör dessutom mycket för varumärket.

Uppdaterat 16 maj 2017
Publicerat av E.ON Försäljning

Allt fler företag visar intresse för att vara miljömedvetna och hållbara genom att installera solceller – allt från mindre företag till stora industrier.

– Vi skrev en affär i fredags med ett företag som producerar cirka 200 000 kWh per år. En villa gör av med mellan 10 000 och 20 000 kWh per år, så det handlar om stora industrier, säger Johan Hörlin, företagsrådgivare på E.ON.

Förnybar energi bra för varumärket

Förutom att man får kontroll över företagets energikostnader och kan få mellan 4 och 8 procent i avkastning på sitt kapital stärker det varumärket att skaffa solceller.

– Det visar att du tänker på hållbarhet och miljö. Det kan vara så att ett företag som tillverkar tandborstar och producerar en tiondel förnybar energi hoppas att folk ska välja deras produkt framför konkurrenterna som använder kol och olja för att producera el till sina maskiner, säger Johan Hörlin.

Användningsområdena är många. Förutom att skapa el till verksamheten går det till exempel också att ladda upp elbilar med hjälp av elen från solceller. Och alla företag kan skaffa solceller. Det enda som krävs är ett bra tak – eller bra mark för den delen.

– Har du en stor yta mark kan du sätta solceller där så länge det inte är skugga.

”Ring mig så skräddarsyr vi en lösning”

Att komma igång är enkelt.

– Man ringer bara till mig, så gör vi en behovsanalys och utgår från den. Svårare än så är det inte.

Och det går att få el för hela sitt behov, beroende på hur mycket el man förbrukar och storlek på anläggningen.

– En fabrik skulle behöva en gigantisk anläggning för att bli helt självförsörjande. Man får titta på hur mycket el fastigheten använder på sommaren, på dagtid och så vidare. Ett shoppingcenter vill ju till exempel ha energi på sommaren för luftkonditionering och då kan solceller passa bra. Det kan också vara en tillverkningsenergi som behöver el på dagtid när solen är uppe. Blir det sedan överskott kan man sälja in det på nätet, säger Johan Hörlin.

– Allt är beroende på hur mycket el man använder, hur stort taket är och hur mycket solen skiner. Det är där jag kommer in, vi skräddarsyr alla affärer för kunden.

Går att bli självförsörjande

Ett realistiskt mål är att bli självförsörjande med kontorsel under årets sommarmånader. Som exempel rymmer ett 65 kvadratmeter stort tak 40 solpaneler vilka genererar energi nog att täcka nästan hela behovet av kontorsel. Ett tak på 131 kvadratmeter rymmer en hel solfarm på 80 paneler som producerar så mycket el att det blir ett överskott att sälja till elnätet.

Oavsett storlek på företag och hustak – solen är en stark och hållbar energikälla att räkna med.

– Om man sätter solceller på hela Schweiz, alltså hela ytan, så behövs det bara 15 minuter för att täcka landets hela årsförbrukning. Då förstår man vilken enorm energi som finns i solen, säger Johan Hörlin.