Nyheter | Småskalighet i centrum för Jennie - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Småskalighet i centrum för Jennie

Att påverka och gå före. Där har vi fångat Jennie Sjöstedts ambitioner. Jennie är projektledare för LES, E.ONs projekt för Lokala Energisystem. Hon styr över en grupp internationella föregångare som har fullt fokus på att säkerställa en stabil och fullt tillförlitlig elförsörjning in i framtiden.

Uppdaterat 30 juni 2016
Publicerat av E.ON Elnät

– Jag har nog bland världens roligaste arbetsuppgifter, säger Jennie.

Redan när projektet började ta form våren 2014 skrev Jennie ner sina tankar om projektet.

– När jag nu läser vad jag skrev, stämmer det fortfarande, tycker hon.

Så här stod det bland annat: ”Visionen med lokala energisystem är att bygga energiproduktion som täcker den användning som finns lokalt, med stort fokus på vilka möjligheter som finns för just det området. Jag ser bilden av hur mitt hushåll försörjs av solcellerna på taket i kombination med ett batteri och en mikropanna som genererar värme. Det är en bild av framtiden så som jag skulle vilja se den. Kan jag som privat hushållskund också sälja min solenergi som produceras under dagen till närliggande dagis som använder elen på dagen medan jag är på jobbet, så optimeras modellen. Eller kan vi kanske äga solcellerna tillsammans, och med ytterligare några grannar även äga en turbin som sitter i luften och en som sitter i älven som ligger bakom huset och utnyttjar den strömmande kraften. Förutsättningar är olika för oss alla, men det finns samtidigt lösningar för de flesta.”

Projektet ger mycket lärdomar

– Så mycket vi lärt oss under dessa två år. Vi har lärt av våra leverantörer, av kommuner och länsstyrelser och inte minst av möten och samtal med våra kunder, säger Jennie.

En sådan sak är att alla inte tycker som jag. Det måste man ha stor respekt för och vara ödmjuk inför. Det är vi som är gäster på Åstön och naturligtvis måste vi lyssna och anpassa oss så långt det går. Men ibland går det inte inom rimlighetens ram om projektet ska kunna genomföras.

Samtidigt är det många som uttryckt sig väldigt positivt om projektet.
– Det ger förstås energi att arbeta vidare.

Projektet följs av många, och konkreta förfrågningar har kommit där områden vill bygga ett lokalt energisamhälle. Det har varit öar, isolerade byar och helt nybyggda områden i större städer. Både från Sverige och från utlandet.

– Vi måste genomföra en pilot först, och den måste genomföras där det finns hundra procent backup i form av det ordinarie elnätet. Åstön är perfekt för denna pilot, vad gäller antalet kunder, energianvändning och effektbehov. Pilotprojektet har fokus på kontrollsystemet och batterierna och hur de samarbetar med solceller och vindkraft.

Energibranschen behöver entreprenörer

Jennie har, trots sin ringa ålder, lång erfarenhet av att driva projekt inom energisektorn. Som en del av sin utbildning på Chalmers tekniska högskola i industriell ekonomi, läste hon en masterutbildning där hon startade och drev ett biogasföretag under ett års tid. 2012 flyttade hon till Skåne när hon fick jobb på E.ON. Efter att ha arbetat på olika platser i koncernen hamnade hon på E.ON Elnät och har där drivit projekt som bland annat syftat till att förutse elens väg i nätet den dag vi har betydligt mer förnybar elproduktion långt ut i elnäten.

– Ett väldigt stimulerande projekt det också. Det kommer att krävas mycket av våra elnät framöver, säger Jennie och fortsätter. För mig är energisektorn väldigt spännande. Vi behöver alla energi i olika former. El är en fantastisk energibärare, samtidigt som det är stor skillnad på miljöpåverkan beroende på hur elen producerats. Jag tror inte att vi måste klä oss i säck och aska för att klara av att bevara vår miljö och bromsa klimatförändringen. Vi ska bara göra saker och ting smartare. LES är ett exempel. Att få testa och genomföra piloter ger ovärderlig kunskap för framtiden. Det är kul att jobba i ett företag som vågar!