Nyhet | Solceller – bra för dig och bra för miljön - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Solceller – bra för dig och bra för miljön

Det finns många skäl till att installera solceller på sitt hus. Förutom miljöaspekterna och den ekonomiska vinsten höjer det också värdet på bostaden.

Uppdaterat 6 september 2017
Publicerat av E.ON Försäljning

Intresset för solceller ökar i Sverige i takt med att priserna börjar gå ner och produkterna hela tiden utvecklas. Och även om det kanske inte verkar så har vi faktiskt ungefär lika många soltimmar som i centrala Europa.

Höjer värdet på huset

Miljöaspekten är kanske den främsta anledningen till att man vill installera solceller på sin villa eller sommarstuga, och solenergi är ett konkret sätt att göra någonting för miljön. Att sänka sina driftskostnader är en annan. Förutom att du producerar elen till dig själv och sänker dina elräkningar har du också möjlighet att sälja överskottet om du producerar mer än du behöver. Dessutom höjer du värdet på din fastighet.

– Det är många mäklare som har berättat för oss att man höjer värdet på sin villa. Det är en investering som gör att man sänker driftskostnaden per år, säger Marie Klingmann, säljansvarig för solceller på E.ON.

Det enda som krävs är att man har ett tak och, i vissa kommuner, bygglov. Till och med de som bor i bostadsrätt kan skaffa solceller.

– Då kan föreningen skaffa solceller på taket och få solenergi till gemensamma saker som tvättstuga och sådant.

Möjligt att söka investeringsstöd

Men hur blir solen till el? Enkelt förklarat bildas det likström när solen lyser på panelerna. Den likströmmen skickas till en växelriktare som monterats bredvid elcentralen i huset. Växelriktaren omvandlar likströmmen till växelström och skickar in den i huset.

När solcellerna väl är på plats kräver de inget underhåll. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp, ljud eller lukter.

– Det räcker med att det regnar så tvättas glasskivorna rena från smuts, säger Marie Klingmann.

Den som installerar solceller kan söka investeringsstöd från staten som är 20 procent av hela installationen. Kostnaden för att installera solceller varierar beroende på storleken på taket.

– För en normalstor villa kan investeringen hamna någonstans mellan 70 000 och 110 000 kronor efter ROT. Med dagens låga elpris och om man får investeringsstöd så tar det ungefär 14 år innan investeringen är återbetald. Det är ganska långt, men vi har effektgarantier på 25 år, så det är många år som din el inte kostar dig någonting.

Vi hjälper dig

För att snabbt få en bild av kostnaden kan man använda vår solcellskalkyl där man kan fylla i vilken typ av hus man har och sin förbrukning. Förutom att den räknar ut den ungefärliga kostnaden kan man också se hur mycket solenergi man kan producera och hur lång tid det tar att betala tillbaka sin investering.

– Det ger en snabb känsla för hur bra solceller är för ditt hus och hur mycket av ditt elbehov som du kan producera själv, säger Marie Klingmann.

När man väl har bestämt sig för att satsa på solceller kontaktar oss. Vi skräddarsyr ett paket för just ditt hus och tar fram en offert som visar hur mycket man kommer att producera, hur många paneler det är och hur mycket pengar det rör sig om.

– Sex veckor efter att avtalet är påskrivet kan du vara i gång och producera solenergi. Vi tar hand om hela processen och gör det enkelt att skaffa solceller, säger Marie Klingmann.