Nyhet | Solceller i alperna driver linbana till bergstoppen - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Solceller i Alperna driver linbana till bergstoppen

Mot solen och bergstoppen – nu är det inte bara till fots som det går att ta sig upp på Schliersberg i princip koldioxidneutralt. Från och med denna säsong kommer även linbanan att gå på förnybar energi.

Uppdaterat 9 januari 2017

Linbanan på Schliersberg har i 60 år transporterat vandrare, semesterfirare och helgbesökare upp för det bayerska berget. Men, från och med denna säsong ska linbanan drivas med solenergi från en solcellsanläggning på taket av hotellet Schliersbergalm. Solcellerna producerar en stor del av energin som krävs för att driva linbanan och har en toppkapacitet på 9,88 kW.

En tur till Schliersberg är en utflykt till naturen med det sagolika alplandskapet som kuliss. Med solceller från E.ON kan vi täcka upp till 50 procent av energibehovet för linbanan, och därmed bidra till både miljö och klimat, berättar linbaneskötaren Ingo Bauer.

Resten av linbanans strömbehov täcks upp genom grön el med hjälp av ett fjärrvärmeverk, som främst används för effektiv värmeproduktion. Det är ytterligare en del i det hållbara energikonceptet som är kopplat till linbanan.

När det är mulet eller regnar producerar solcellerna automatiskt mindre energi, men då är det oftast färre besökare. Schliersberg-linbanan transporterar upp till 500 gäster per dag. Resan, med 230 meters stigning över 725 meters höjd, tar cirka fyra minuter från basstationen upp till bergstoppen.

Energin som alstras av solcellerna utnyttjas av Schliersberg-linbanan. Anläggningen producerar som mest när solen skiner från en blå himmel, och det är då som linbanan har flest passagerare, förklarar Thomas Löschmann från E.ON.

Banan har två kabiner som kan transportera tio passagerare vardera. I kabinerna finns även informationsskärmar installerade, där passagerarna kan läsa om den lokalproducerade energin och andra intressanta detaljer om linbanan.