Nyhet | Solceller på Stockholmsgården - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Solceller på norra Europas största ekologiska jordärtskocksodling

Familjeföretaget Stockholmsgården blir självförsörjande på el under sommarmånaderna – tack vare solenergi. Att producera sin egen el genom solceller passar bra in i företagets miljöprofil.

Uppdaterat 28 juni 2017
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

Familjeföretaget Stockholmsgården har producerat grönsaker i snart 60 år. Nu ligger fokus på lök och jordärtskockor medan systerföretaget Peppinge Produkter AB odlar potatis, morötter och palsternackor. Att bruka grönsaker miljövänligt har alltid varit viktigt för familjen Larsson – därför var steget mot solceller inte långt.

– De sattes i drift i december förra året, så det här är första säsongen vi använder dem, säger Fredrik Larsson.

– Vi har packerier som är energikrävande, och vi har byggt i en sådan storlek att vi kommer att vara självförsörjande på el under juni, juli och augusti. Ytan med solceller är på totalt 824 kvadratmeter, fördelat på de båda företagen om 600 respektive 224 kvadratmeter – lika stort som fyra tennisbanor.

– Hittills har det funkat lysande och installationen tog inte alls lång tid. Lösningen passar väldigt bra på våra stora lagerbyggnader som ligger i söderläge med öppna ytor.

– Alla moduler ligger på taket och själva packerierna är rätt så koncentrerade i storlek, så vi har kunnat dra in strömmen direkt från solcellerna.

En av de mest betydande fördelarna för Fredrik och familjeföretaget är att företaget blir ännu mer grönt.

– Att vi producerar vår egen el är en miljöprofil. Kravodlare har kravet att man ska inhandla grönt, därför är det bättre att producera egen el, säger Fredrik.

Stockholmsgården och Peppinge Produkter AB fick hjälp av E.ON att installera solcellerna, en lösning som Fredrik är väldigt nöjd med.

– Jag tror att andra företag ska tänka som vi gjorde och gå med ett stort bolag som E.ON som utlovar långa garantier och har utbildad personal med rätt utrustning.

– Varje dag går jag in och kollar av hur mycket el som produceras. Ett par dagar i maj har det framställts lika mycket som under hela januari. Det händer mycket nu. Det är spännande att se!