apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Sportlov: lager på lager eller tjocka jackan?

Visste du att sportlovet från början kallades ”kokslovet” och handlade om att spara bränsle? Nu kretsar ledigheten mest kring vintersport – men fortfarande finns det all anledning att vara energismart. Här är Försvarsmaktens bästa tips för dig som ska ut i kylan.

Uppdaterat 14 februari 2017

Ja, sportlovet handlade faktiskt från början om energisparande. Det var Bränslekommissionen, som under andra världskriget beordrade en stängning av landets skolor för att spara på bränsle. Eftersom skolorna vanligen eldades med koks, kallades ledigheten för ”kokslovet”. Efter kriget hängde lovet kvar, och Järnvägsstyrelsen och Idrotts- och friluftsstyrelsen såg det som ett utmärkt tillfälle för frisksport och tågresor till skidorter i norr.

För att ta reda på hur vi kan spara på vår egen energi, och hålla värmen i kylan, vänder vi oss till överlevnadsexperten Tony Gustafsson vid Vinterenheten i Arvidsjaur. Dit kommer varje vinter 10 000 gäster för att tränas i kalla miljöer, värnpliktiga, samt såväl svenska som utländska proffsmilitärer.

För att klara sig bra på fjället ska du tänka på tre saker, att vara torr, varm och mätt. Se på din kropp som ett hus. Vi behöver något slags uppvärmning, när vi slutar tillföra brännbart material, då får vi ingen värme. Isolering är också bra.

Vilka är de bästa sätten för att hålla sig torr och varm då?

Tony Gustafsson rekommenderar ullbaserade plagg. Eftersom vi svettas hela tiden behöver vi kläder som inte blir blöta av ansträngning.

Bomull är också bra isolering, men så fort du tillför vätska blir det kylande. Bomull kan ta 6 procent av sin egen vikt i fukt innan det börjar kyla. För ull krävs det upp till 30 – 40 procent innan det blir kallt.

Det är inte de tjockaste kläderna som alltid är bäst. Tony Gustafsson rekommenderar ull närmast kroppen, och sedan flera lager. Ett mellanskikt kan vara av ylle eller syntet, medan ytskiktet gärna får vara en jacka som skyddar mot väta och vind. På fötterna är dubbla strumpor bra, och ylle- eller filtsulor. Ta gärna med strumpombyte eftersom vi svettas mycket om fötterna.

För att spara energi är det inte tjockleken på plaggen som är avgörande – det är din egen kroppsvärme som ska isoleras i skikten mellan plaggen. Utöver klädval är även ditt beteende viktigt när du ska ut i kylan.

Tänk på temperatur, vind och fukt, men fundera också  över tiden du exponeras för detta. Kan jag minska tiden i vind genom att ställa mig i lä, eller vända ryggen mot vinden så ansiktet skyddas?

Förberedelser

– Kyla är alltid skarp, och ett felaktigt agerande ger alltid konsekvenser. ”Preparatus supervivet”, det är latin för den som förbereder sig överlever, säger Tony Gustafsson och avslutar med några överlevnadstips för dig som ska ut på fjället:

  • Lämna färdrapport, vart du ska och hålltider.
  • Se till att folk i närheten har ditt telefonnummer, men lita inte på att telefonen fungerar.
  • Tänk alltid preventivt. Ha med termos, vindsäck och mat.