Nyheter | Storslaget lyft för fjärrvärmen i Malmö - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Storslaget lyft för fjärrvärmen i Malmö

Det är inte varje dag som fjärrvärmerör dinglar i luften, men torsdagen den 25 augusti svävade inte mindre än 250 meter ledning fram i skyn i Malmö. Fjärrvärmeledningen lyftes upp på en ställning, för att sedan dras igenom ett förborrat hål under kanalen.

Uppdaterat 30 augusti 2016
Publicerat av E.ON Värme

För att kunna fortsätta expandera fjärrvärmen och säkra värmeleveranserna även till kunderna längst ut i fjärrvärmenätet, bygger E.ON just nu en ny, stor fjärrvärmeledning i Malmö. Ledningen består av två rör, ett för frammatningen av fjärrvärme och ett för returen, och läggs ner under kanalen strax väster om Malmö Central. Tidigare i sommar drogs det första röret på plats och i torsdags var det dags för det andra.

Gabriella Westerdahl– Ledningen svetsades ihop ovan mark och lyftes sen upp på en ställning, för att därifrån dras genom ett förborrat hålet under kanalen, berättar Gabriella Westerdahl, projektledare på E.ON. Det var en minst sagt spektakulär syn när det 250 meter långa röret dinglade i luften, men allt var väl förberett och säkerheten rigorös.

Marken under kanalen består av kalkberg, vilket inte är helt lätt att borra i. Framför allt inte när hålen, som i detta fall, måste ha en diameter på 1 400 millimeter.

Fjärrvärme till fler

– Borrningen i Malmö är helt unik, något liknande har aldrig tidigare gjorts i Sverige, säger Gabriella. För att komma under kanalen i rätt dimension har vi borrat i sammanlagt 15 veckor.

Rördragningen ligger 13 meter under kanalen, allt för att ha ett ordentligt säkerhetsavstånd till senare arbeten på platsen. Området ska nämligen genomgå en stor förändring under de kommande åren, med nya broar över kanalen, paradgata och ny bebyggelse – som kopplas in till fjärrvärmenätet efter hand som de blir klara.

– Fjärrvärmenätet i Malmö började byggas redan 1951 och har förbättrats och byggts ut allt eftersom befolkningen har ökat, berättar Gabriella. Den nya ledningen är alltså ytterligare ett lyft för fjärrvärmen – i dubbel bemärkelse!