Ditt hem är fyllt av tjuvar som norpar åt sig onödigt mycket ström. Genom att känna till dem kan du sänka din förbrukning, och också din elräkning. Här listar vi dem. 

1. Standby-läge

En av de största strömtjuvarna är hemelektronik i standby-läge. Tv, spelkonsoler och mobilladdare är några exempel. Genom att skaffa en förgreningsdosa med avstängningsknapp kan du enkelt stoppa tjuven. Se till att dra ut laddare till mobil och dator när du inte använder dem, om de inte sitter i ovan nämnda dosa. Det gäller även tonåringar och barn som laddar sina mobiler. 

– I en lägenhet kan elektronik i standby-läge kosta upp till 500 kronor per år i el, säger energirådgivaren Magnus Hedendahl på E.ON. 

2. Golvvärme och handukstorken

Det är ju så skönt med golvvärme när man tassar upp på morgonen, men det drar också väldigt mycket el. I stället för att alltid ha värmen på kanske du kan spara den till de tillfällen då du behöver den som mest. På så sätt sparar du hundralappar varje år. Om du absolut vill ha den på hela tiden, testa att dra ner temperaturen lite grann. 

Samma sak gäller med handdukstorken. Se till att den inte alltid är igång och om du kan: välj en vattenburen som drar betydligt mindre el. 

3. Värmen inomhus

När vi ändå är inne på värme – en sak som faktiskt är rätt enkel att påverka är värmen inomhus. Genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad kan du minska dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent. En positiv effekt om hela familjen är hemma mer är att kroppsvärmen från varje person bidrar en hel del till att höja temperaturen, så testa om ni kan sänka elementen lite. 

4. Belysningen

I mörka årstider vill vi så klart ha det ljust inomhus. Men försök att släcka i de rum du inte befinner dig för stunden, och att byta till energieffektiva ljuskällor som lågenergilampor och LED. De förbrukar mindre energi och har en längre livstid, alltså är de bra för plånboken i dubbel bemärkelse. 

5. Långa duschar

En lång, varm dusch kan ju vara bland det skönaste som finns. Men visste du att en dusch på 10 minuter i snitt förbrukar 120 liter varmvatten medan en dusch på 3 minuter i snitt förbrukar 36 liter varmvatten. (Ett fullt badkar motsvarar för övrigt en dusch på 12 minuter). Om du duschar fem minuter i stället för en kvart kan du spara 500 kilowattimmar på ett år. Se till att stänga av vattnet medan du tvålar in dig, och byt gärna till snålspolande duschmunstycken. De är enkla att montera själv och gör stor skillnad för vattenförbrukningen. 

6. Strömtjuvar i köket

Köket är fullt av utrustning som drar mycket el. Kyl och frys är igång dygnet runt och är ju inget som du vill stänga av. Därför får du göra det du kan, som att kolla att dörrarna är täta och att inte ha dem öppna under långa stunder. Se till att ha rätt temperatur, +5 i kylen och -18 i frysen är lagom. 

Tänk också på att inte sätta in varm mat i kylen utan att låta den svalna i rumstemperatur först, annars går det åt mycket energi att återställa den kalla temperaturen i kylskåpet. På samma sätt kan du ta för vana att tina mat i kylen i stället för i mikron och på så sätt spara ström. 

Även diskmaskinen kan vara en strömtjuv om du inte ser till att fylla den ordentligt vid varje disk. Om det finns ett ekoprogram eller sparprogram så använd gärna det. 

7. Tvättmaskinen

Även tvättmaskinen bör fyllas ordentligt innan du tvättar, eftersom det går lika mycket energi om du tvättar två plagg som en full maskin. 

– Och kanske du inte behöver tvätta i 60 grader utan kan köra lite lägre temperaturer? Särskilt om man är en stor familj och tvättar mycket så kan det göra stor skillnad på elförbrukningen, säger Magnus. 

8. Dripp, dripp, dropp

Droppande kranar kan verkligen driva en till vansinne, och vad som är ännu värre är att de är energitjuvar utan dess like. 

– Om du har otur så kan den droppande kranen göra av med upp till 500 kilowattimmar om året, så vänta inte med att byta packningar och liknande. Du kommer att spara pengar i det långa loppet.  

9. Altandörren och balkongdörren

Många pratar om att fönstren ska vara täta, vilket är bra – men glöm inte bort altandörren eller balkongdörren. Kolla även att listen är bra eftersom den öppnas oftare än fönstret och därför också slits mer. Och om det är väldigt kallt ute kan du faktiskt dra ner persiennerna som ett extra skydd för att hålla kylan ute. 

10. Luftvärmepumpen

En luftvärmepump i sig är en energisparare. Men när hade du en service eller genomgång av den eller ditt värmesystem senast? Det kan nämligen samlas väldigt mycket damm i dem som varken är bra för effekten eller hållbarheten. 

Fler tips på hur du kan spara energi

Vi har samlat våra bästa tips om hur du ska kunna spara mer energi där hemma.