Nyhet | Svårt arbete i blötsnö och blåst men säkerheten kommer först - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Svårt arbete i blötsnö och blåst men säkerheten kommer först

De verkliga hjältarna under ett oväder, är de som ser till att vi har ström. Nästan inget kan stoppa dem från att se till att alla kunder har el. Men bara nästan. Säkerheten går alltid först.

Uppdaterat 13 januari 2017
Publicerat av E.ON Elnät

Det har varit blåsigt den senaste tiden, men i kombination med tung blötsnö blev effekten större då granarna föll i ett hastigt tempo. När ett oväder drar in kan man möta våra montörer ute i fält, som aktivt arbetar för att få strömmen tillbaka till alla drabbade hushåll.

– Man ska ha den största respekten för hårda väderförhållanden när man är ute i fält. Det är ett hårt och tufft arbete och det är viktigt tänka på säkerhetsaspekten. Det är självklart även viktigt att få tillbaka strömmen så fort som möjligt till våra kunder, säger Anders Klemedsson, regionchef Syd på E.ON.

Elnätets konstruktion är viktigt i detta avseende då är uppdelat i olika sektioner, där varje sektion är cirka 1-2 kilometer. Denna uppbyggnad gör det lättare för montörerna att lokalisera vilken sektion som innehåller fel genom en felsökning.

När den drabbade sektionen är fastställd går montörerna ut och undersöker sträckan fysiskt. Men ibland sker fel. Som när det var strömavbrott vid Sletås utanför Falkenberg och felsökningssystemet låg nere, och montörerna inte kunde lokalisera felet lika snabbt som vanligt.

– Vårt felsökningssystem är en viktig del i felsökningen, då det underlättar arbetet att lokalisera felet. Om vi inte kan felsöka tar det betydligt längre tid att ge kunderna strömmen tillbaka, tillägger Anders Klemedsson

När det dessutom snöar så pass stora mängder blötsnö läggs en stor tyngd i kronorna på träden, vilket lätt kan leda till att svagare träd faller – vilket även var fallet i Sletås. Där hade flera granar fallit, varav en rakt över elledningen. I situationer som den är det viktigt att behålla lugnet, eftersom det är farligt att vistas nära elledningar med fallna träd på.

– Återigen går säkerheten först! Finns det en risk för att fler träd kommer falla för att vinden fortfarande är påtaglig, avbryter vi arbetet tills vinden avtagit. Det gör vi för att inte riskera att den personliga säkerheten för montörerna, säger Anders Klemedsson.

Även denna gång fick nästan alla kunder tillbaka sin ström bara efter någon timme. Montörerna kunde nämligen skapa en ny öppning i elnätet, och på så sätt koppla bort den del som trädet fallit över. Ett lyckat arbete för våra montörer, men bara om säkerheten går först!