Nyhet | Sveriges första lokala energisystem är invigt - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Sveriges första lokala energisystem är invigt

Sol, vind och ett rejält batteri. Det är grunden i det som ska försörja den lilla byn Simris på Österlen i Skåne. Den 18 oktober invigdes Sveriges första lokala energisystem av Jennie Nilsson, ordförande i riksdagens näringsutskott.

Uppdaterat 20 oktober 2017
Publicerat av E.ON Energidistribution (nät)

– Detta är ett mycket spännande projekt och vi visar här en möjlig utveckling för elnätet. Att vara helt beroende av sol och vind ställer speciella krav på elnätet. Det är viktigt att hålla rätt spänning och frekvens när elen kommer från källor som varierar i sin produktion. Därför använder vi här den senaste tekniken som vi satt samman på ett helt nytt sätt, säger Johan Mörnstam, vd E.ON Energidistribution.

Grunden är att kunderna som är kopplade till det lokala energisystemet inte ska påverkas i sin vardag. Modern styrutrustning går in och styr delar av de boendes elanvändning. De boende i Simris kommer hela tiden att kunna följa byns elproduktion och byns elanvändning i realtid via nätet. Där redovisas också vilka produktionskällor som levererar in el och laddningsnivån på batteriet.

Gör ett virtuellt studiebesök (fungerar endast i Firefox)