Nyhet | Tekniska by Pontus ska inspirera unga till en mer hållbar värld - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Tekniska by Pontus ska inspirera unga till en mer hållbar värld

Lokalen på Tekniska museet är nästan fullsatt. 400 gäster har kommit för att vara med om invigningen av stjärnkrögaren Pontus Frithiofs senaste satsning: Tekniska by Pontus. Fokus för den nya restaurangen är hållbarhet – allting här görs med en tanke på klimatet.

Publicerat 11 oktober 2017
Publicerat av E.ON Energilösningar

Avfallet tas om hand i en maskin som gör mull, el- och vattenförbrukningen redovisas hela tiden på skärmar för alla att se och råvarorna väljs ut för minsta möjliga klimatpåverkan.

Det är ingen slump att åtminstone hälften av gästerna på invigningen denna avslappnade lördagsmorgon är barn – som glatt äter av den vegetariska tacobuffén och underhålls av den kända barnprofilen Eva Funck.

– Barn utgör hälften av våra besökare på museet och vi vet att 80 procent av barn och unga överlag är bekymrade över framtiden, men de vet inte hur de kan påverka. Vi vill sätta dem på spåret och visa att teknik och naturkunskap är en del av lösningen. Och mat är en tacksam ingång, förklarar Tekniska museets direktör Peter Skog.

Tekniska museets direktör Peter Skog passade på att ta en video med vår 360-kamera (självklart med effekterna sol, vind och vatten!) efter sitt tal.

På plats finns också Marc Hoffmann, Sverigechef på E.ON, som är hållbarhetspartner till Tekniska museet och hjälper dem att förverkliga idéer som den om Pontus Frithiofs klimatsmarta restaurang.

När Marc pratar från scenen berättar han att detta projekt ligger i linje med vår strävan att all energi vi levererar år 2025 till 100 procent ska komma från förnybara och återvunna källor.

– För ett hållbart samhälle krävs också att vi tar till oss mycket av den cirkulära ekonomin, att vi återanvänder så mycket som möjligt, säger han och böjer sig ner för att ta upp en av de små bruna papperspåsarna som står i en låda på scenen. Allt matavfall som restaurangen ger upphov till blir jord i en speciell mullmaskin. Jord som ni kan få med er hem i en sådan här liten påse!

Mullmaskinen i restaurangen ser till att matavfallet blir till jord istället för att slängas.

Pontus Frithiof förklarar senare att jorden också kommer att användas till restaurangens egna odlingar alldeles intill. Närproducerade råvaror är en bärande del i hans matfilosofi och alla hans nio restauranger drivs med en tydlig hållbarhetstanke.

En stolt Pontus Frithiof poserar i den nyinvigda restaurangen.  

Han berättar att arbetet med Tekniska by Pontus har gett honom nya insikter.

– Det har blivit mycket tydligare och mer konkret för oss, bland annat med mullmaskinen som ser till att matavfallet blir till jord istället för att slängas. Och hur vi visualiserar energi- och vattenförbrukning på skärmar för gästerna. Vårt arbete här kommer också att påverka hur vi arbetar i de övriga restaurangerna, säger han.

E.ONs Sverigechef Marc Hoffmann i restaurangen. Här har information kring nyttan av att matavfall återvinns som biogas eller komposteras synliggjorts.

Medan Marc Hoffman tar en titt på skärmarna som talar om hur mycket vatten restaurangen gjort av med under dagen, hur mycket el köksmaskinerna har förbrukat och hur mycket avfall som har slängts, berättar han att Tekniska by Pontus är en bra början på E.ONs samarbete med Tekniska museet.

– Vi kommer dels att hjälpa dem med energieffektivisering i museet och dels bidra till flera idéer som kan öka kunskapen och medvetenheten hos framför allt barn och unga. Det är viktigt att de får inspiration och kunskap om teknik eftersom det är en viktig del av energiomställningen och något som gör det möjligt att leva hållbart, säger Marc Hoffmann.