Nu är det äntligen dags att tända adventsljusen! Då är det bra att tänka på vad du kopplar in i eluttaget. Magnus från E.ON Kundsupport tipsar om belysning och hur du kan sänka din energiförbrukning.

– En del kunder som hör av sig under hösten och vintern undrar varför deras faktura är så hög. Många säger att de inte gjort något annorlunda jämfört med tidigare månader, men det är lätt att glömma det som förändras under den mörkare årstiden. Givetvis är det kallare och det behövs mer energi för att värma upp bostaden. Det är dessutom mörkt både morgon och kväll, så våra lampor är tända många fler timmar per dygn. För att göra det mysigt hemma tänder vi också gärna fler lampor än vad vi kanske behöver. Allt det här märks på elräkningen, säger Magnus.

Att släcka lamporna när man går ut ur ett rum är ett enkelt tips, som gör skillnad. Fundera över hur många lampor som du har tända på kvällen i din bostad. Vilka skulle du kunna släcka?

Välj rätt lampa

De gamla glödlamporna är försvunna ur affärerna och det finns istället många alternativ som halogenlampor, LED-lampor och lågenergilampor. De har alla en låg energiförbrukning, men det är bra att välja rätt typ av lampa. Lågenergilampan är till exempel inte lämpad för rum där man ofta tänder och släcker. Då får den en avsevärt kortare livslängd och du måste byta ut den oftare.

– LED-lampor ska helst inte tändas med timer. Det finns olika typer av timers och vissa av dem drar mer än lampan när den är tänd. Så tänd gärna LED-lampan själv. Många vill ändå ha timer, men då räcker det kanske med en eller två lampor för att det ska se ut som om man är hemma, säger Magnus.

När du tar fram julbelysningen

Så här års tar vi fram våra adventsljusstakar och adventsstjärnor. Har du varit med om att jordfelsbrytaren går när du kopplar in din julbelysning? Det är ett tecken på att belysningen behöver bytas ut.

– Många plockar fram samma adventsljusstakar och ljusslingor år efter år, men gammal elektrisk utrustning kan faktiskt vara farlig. Samma sak gäller för de där förlängningssladdarna som åker fram till jul varje år – kanske är det dags att ersätta dem med nya? säger Magnus.

Julbelysningen drar ofta inte så mycket el, men i många hem står den på dygnet runt. Den ökade förbrukningen syns på nästa faktura.

Var finns dina energitjuvar?

En del köper ett extra element till vinterns kallaste dagar. Var uppmärksam på effekten och hur länge det står på eftersom det kan visa sig bli en dyr historia efteråt. Samma sak gäller infravärmen på balkongen.

– Om man har spotlights i taket har man ofta många och de slukar en del energi om lamporna är av äldre modell. En del plockar ner lysrör av estetiska skäl, men glömmer bort att de har låg förbrukning och passar bra i utrymmen där de är tända långa stunder. Så tänk till när det gäller belysningen, för att undvika energitjuvar, säger Magnus.

Njut av vintermånaderna

Under vintermånaderna december till februari går mycket energi åt och de är därför, historiskt sett, de dyraste månaderna på året. Lägg om möjligt gärna undan lite pengar och håll koll på förbrukningen, så att fakturorna inte kommer som en överraskning. Du som vill ha koll kan följa hur mycket el du gör av med dagligen i vår app.

– Vi som bor i Sverige behöver både belysning och värme på vintern och det är såklart inget som vi vill göra avkall på. Genom att göra smarta val, till exempel när det gäller belysningen, kan vi spara energi, avslutar Magnus.