Nyheter
Vad kan du använda en kilowattimme till?
Nu i februari har många av oss sportlov och ledig tid. Då kanske du undrar vilka aktiviteter du kan använda en kilowattimme energi till? Här får du några tips.
Men först: vad är egentligen en kilowattimme?
Jo, det är ett mått som vi använder för att mäta hur mycket energi du använder. Effekten, alltså hur mycket energi som utvecklas under en viss tid, mäts i Watt (W). Om du tar antalet Watt gånger en viss tid, vanligen en timme, får du fram hur mycket energi du har förbrukat.
Din elmätare mäter hur många kilowattimmar du har förbrukat, varje dag året runt. Men vad kan du då göra med en kilowattimme?
Sitta och läsa i ett rum upplyst av en gammaldags glödlampa i 25 timmar. Men du kan spara 58 kronor per år och lampa på att byta till en mer energismart lösning. Dessutom blir lamporna inte lika varma.
Ha igång kaffekokaren i 1,25 timme. Det rekommenderas dock inte – det bildas garvsyra i kaffet och framför allt blir det inte gott. Ta med en termos till skidbacken i stället.
Ha igång frysen i 10 timmar. Frysen räddar visserligen mycket mat som vi annars hade behövt slänga. Men för att effektivisera kan du passa på att frosta av frysen under lovet.
Ladda din mobil i 200 timmar. De flesta av oss kommer inte långt utan mobilen i dag. Att använda mobilen är dessutom mer miljövänligt än en stationär dator med fläktar och stor bildskärm. Men för att slippa ladda den så ofta kan du sänka ljusstyrkan på skärmen, slå av platstjänster och minska antalet pushnotiser.
Dammsuga i 43 minuter. Ta 43 minuter av din sportlovstid till att umgås med dammsugaren. De flesta av oss får dessutom mer energi av att ha fint runtomkring oss.
Ha igång en spisplatta i 30 minuter. Ta tillfället i akt att göra storkok under lovet. Du kommer att tacka dig själv när du kan plocka fram god mat ur frysen vid ett senare tillfälle.
Använda en hårtork i 37,5 minut. Om du går ut med vått hår under sportlovet riskerar du att frysa. Det undviker du om du använder hårtorken innan.