Var fjärde matkasse slängs i soporna - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Var fjärde matkasse slängs i soporna – så kan du leva mer hållbart

Det har aldrig varit viktigare att leva mer hållbart. Att göra en insats för miljön i vardagen är enkelt, och det gör skillnad.

Uppdaterat 10 oktober 2018
Publicerat av E.ON Energilösningar (handel)

– Många lever efter argumentet: ”det gör ingen större skillnad om jag sopsorterar”, men det är fel, säger Anna Åhlander, miljöspecialist på E.ON.

Allt som har nått sista anhalten på sin livscykelresa kan göras om till energi. Vi på E.ON återvinner bland annat matavfall och gör det till drivmedel för bussar och bilar i form av biogas.

Tre hållbara tips från Anna Åhlander

1. Planera dina inköp

Statistiskt sett slängs var fjärde matkasse i soporna. Ta vara på all mat du lagar, gör matlådor och köp bara det du behöver. Det gynnar inte bara miljön utan även din ekonomi.

2. Återvinn och sortera

Mycket av det som slängs kan återvinnas hur många gånger som helst. Om sådant som går att återanvända eller återvinna slängs i vanliga soppåsen förbränns det och bidrar istället till onödiga utsläpp.

Genom att köpa och sälja vidare begagnade varor, reparera istället för att slänga och undvika onödiga förpackningar kan vi påverka hur mycket avfall som uppstår. Om vi sedan sorterar soporna, när något väl slängs, kan de förhoppningsvis återvinnas igen. Och igen.

Så kan ditt avfall bli energi

3. Välj förnybar energi

När du tecknar ett elavtal hos oss kan du välja att få el från sol, vind eller vatten. Det gör skillnad. Om du redan är kund går det förstås fint att göra ett miljötillägg.

Vill du sedan ta det steget längre kan du investera i solceller på ditt tak. Då blir du mindre beroende av elpriser, samtidigt som du gör en stor insats för miljön.