För att alla i Sverige ska kunna bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle byter vi nu ut alla våra elmätare till nästa generations smarta mätare. Vi har nu kommit en bra bit på vägen och nästan bytt en tredjedel av de elmätare som ska bytas. Totalt läggs cirka en halv miljon arbetstimmar hos ONE och Transtema | Montico, som är våra entreprenörer, i detta arbete under 2022 för att säkerställa att alla mätare byts enligt plan. I slutet av 2024 ska alla E.ONs cirka 1 miljon elmätare i Sverige vara utbytta. 

Det är totalt ett 170-tal tekniker engagerade i fält och vi har fått tillfälle att prata med två av dem, Eddie Sjöberg från ONE Nordic och Mikhail Hanna från Transtema. 

I snitt byter teknikerna Mikhail och Eddie runt 15 mätare om dagen. Ett mätarbyte tar i genomsnitt 21 minuter. 

Vid mätarbytet ligger vårt fokus på

  • Säkerhet

  • Kvalitet

  • Kundnöjdhet

De båda teknikerna får positiv respons och ett bra bemötande från kunderna. Eddie och Mikhail tycker det är kul att både träffa nya människor och åka till olika platser för att se nya omgivningar varje dag. 

— Det är jätteroligt att möta så många kunder ute i fält och det känns kul med den positiva responsen, säger Mikhail.

— Smidigt, snabbt och noggrant. Plus ett glatt och vänligt bemötande, säger en av våra kunder efter mätarbytet och det är roligt att se att 96% av våra kunder är nöjda med teknikerns bemötande.

Både Mikhail och Eddie stöter på flera spännande situationer och utmaningar när de är ute hos kunder. På frågan om vilken den största utmaningen är svarar Eddie: 

— Att inte tappa bort sig i mätarbytet när kunderna ställer frågor om mätaren under tiden man jobbar. Men det är trevligt när folk visar intresse.

Han avslutar med att berätta att det bästa med jobbet är att av en ren slump träffa gamla bekanta och byta deras mätare.  

Från våra kunder har responsen på mätarbytena varit positiva. Kundnöjdheten ligger på hela 89%.

Gick mycket smidigt! Kom i tid, skickade ett sms en timme innan, han ringde innan han bröt strömmen och det gick jättefort var klar på 10 minuter. Jag är helt chockad över all info om när bytet skulle ske. Superbra!

En kund efter att ha fått sin mätare bytt

Nu fortsätter resan mot ett supersmart Sverige med ännu fler byten – och alla mätare som byts återvinns.