Nyhet | Vinnarna i E-Prize 2017 utsedda - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Vinnarna i E-Prize 2017 utsedda

Energilagring med salt, värmeåtervinning av restaurangköksluft och transportloopar för minskade byggtransporter. Det är idéerna som får 2017 års E-Prize. Det nyinstiftade ’Folkets E-prize’ gick till SaltX Technology från Hägersten, Stockholm.

Publicerat 12 oktober 2017

E-Prize, som är ett samarbete mellan Veckans Affärer och E.ON, är Sveriges största energipris. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna; förnybar energi, energieffektivisering samt hållbara transporter.

2017 års pris, som delades ut i samband med konferensen Hållbara Affärer, går till stockholmsföretagen SaltX, Ozonetech och NCC Loop Rocks.

Nytt för i år fanns även kategorin ’Folkets E-Prize’ som genom ett öppet röstningsförfarande gett en vinnare bland de nio finaliserna. Folkets E-prize fick SaltX.

Förnybar energi: SaltX

I kategorin förnybar energi vann SaltX juryn röst. SaltX har tagit fram teknik för att lagra energi med salt. Ett vakuumrör som är varmt i ena änden ger värme och är kallt i andra änden för att ta upp värme/ge kyla. Tekniken kan användas i gaspannor, i lastbilars luftkonditionering och i solfångare.

Juryn motivering lyder:

Från köksbordet till gemensam sak med giganter som Google i jakten på den förnyelsebara energins heliga graal, ett billigt och effektivt sätt att lagra energi i långsiktigt hållbara material. Genom att släppa loss patenten och bjuda in till öppen innovation hoppas man kunna reducera de globala koldioxidutsläppen med en tredjedel.

Energieffektivisering: Ozoneteck

I kategorin energieffektivisering vann Ozonetech som specialiserat sig på rening av restaurangköksluft för att kunna återvinna energin i värmen och även minska risken för bränder. Den smutsiga luften renas med ozon med Ozonetechs utrustning och system

Juryn motivering för denna kategori lyder:

Genom att ha nischat in sig och tagit nya grepp kring energieffektivisering har man redan fått ett bra genomslag – och kan på sikt komma att bidra riktigt stort för att stoppa energislöseriet i de stora värmeutsläppen från världens restaurangkök.

Hållbara transporter: NCC Loop Rocks

I kategorin hållbara transporter vann NCC Loop Rocks vars idé är att flytta överskott av sten och jord från en byggarbetsplats till en annan där de behövs genast i stället för att transportera till ett mellanlager långt bort, i väntan på en senare transport. Idag fraktar var fjärde tung transport sekundärt byggmaterial. Enligt NCC skulle dessa med loop-teknikens hjälp kunna minska med 75 procent.

Juryns motivering för kategorin lyder:

I delningsekonomins spår med sikte på cirkulära flöden vill man utmana de som tjänar pengar på ineffektivitet. Ett utmärkt exempel på ett intraprenöriellt initiativ som har fått fria tyglar att använda digitaliseringen som positiv kraft och som redan nått ut till konkurrenter såväl som internationellt.

Juryn för E-prize 2017 består av:

  • Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
  • Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF
  • Anita Aspegren, avdelningschef: avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten
  • Lennart Karlsson, försäljningschef B2B Stockholm, E.ON
  • Per Olof Lindsten, digitalchef och redaktör, Veckans Affärer