Utbildningsmaterial | Skurt om el - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization
Tjej läser i ett häfte

Skurt

- i en laddad film om elektricitet

Det börjar med ett strömavbrott just före ishockeymatchen på TV och slutar med en lek om att spara el. Däremellan skildras hur elen tillverkas på sex olika sätt. Energikällornas plus och minus diskuteras och exempel ges på åtgärder för att den livsviktiga elen ska nå fram - i alla väder.

Del 1. Den livsviktiga elen

Skurt drabbas av strömavbrott precis innan ishockeymatchen på TV. Han bestämmer sig för att ta reda på hur E.ON får reda på att strömmen har gått hos honom.

Del 2. Hur elen blir till

Skurt och Ingamay undersöker hur elen tillverkas. Vi får följa med när de besöker ett vattenkraftverk, vindkraftverk och ett kärnkraftverk. 

Del 3. Energikällornas plus och minus

Skurt tar hjälp av Johan och Mattias på E.ON för att reda ut vad som är bra och vad som är dåligt med de olika metoderna att tillverka el.

Del 4. Det måste funka

Skurt tar reda på hur elen kommer ut till våra hus. Han funderar på hur det hade varit om vi inte haft någon el och han besöker en familj som faktiskt var utan el i elva dagar efter stormen Gudrun.

Del 5. Spel om el

I femte och sista delen spelar Skurt och hans bästisar Ebba, Torkel och Egon ett spel med frågor om el. För att få extra poäng sjunger Skurt sin sång "Spara el", som alla vännerna stämmer in i på slutet.

Den här sidan uppdaterades 17 oktober 2018